Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru paragramă

PARAGRÁMĂ, paragrame, s. f. Greșeală de ortografie constând în substituirea unei litere cu alta. ♦ Joc de cuvinte. – Din fr. paragramme, engl. paragram.
PARAGRÁMĂ, paragrame, s. f. Greșeală de ortografie constând în substituirea unei litere cu alta. ♦ Joc de cuvinte. – Din fr. paragramme, engl. paragram.
!paragrámă (-ra-gra-) s. f., g.-d. art. paragrámei; pl. paragrame
paragrámă s. f. (sil. -gra-), g.-d. art. paragrámei; pl. paragráme
PARAGRÁMĂ s.f. Greșeală de ortografie care constă în folosirea unei litere în locul alteia. ♦ Figură de stil constând în pronunțarea echivocă, involuntară sau intenționată, de obicei a ultimelor cuvinte dintr-un enunț. [< fr. paragramme, gr. paragramma].
PARAGRÁMĂ s. f. 1. greșeală de ortografie prin folosirea unei litere în locul alteia. ◊ joc de cuvinte. 2. figură de stil constând în pronunțarea echivocă, involuntară sau intenționată, de obicei a ultimelor cuvinte dintr-un enunț. (< fr. paragramme, engl. paragram, gr. paragramma)
PARAGRÁMĂ ~e f. Greșeală de ortografie constând în substituirea unei litere cu alta. /<fr. paragramme, engl. paragram
PARAGRÁMĂ s. f. (< fr. paragramme, gr. paragramma „pronunțare denaturată a cuvântului”): greșeală de ortografie care constă în folosirea unei litere în locul alteia sau în substituirea unei forme gramaticale corecte cu alta incorectă (greșeală de copist).
paragramă (gr. paragramma „pronunțare denaturată a cuvântului”), figură care constă în pronunțarea echivocă, involuntară sau intenționată, de obicei a ultimelor cuvinte dintr-un enunț în dialog, în așa fel încât interlocutorul le înțelege greșit, realizând totuși perceperea unei comunicări plauzibile (A): „Quodam dicente: eamus de ambulatum, alter respondit: quid opus est de? Cui ille, immo vero, inquit, opus est te?” ( H.-G., p. 256) • Ca fenomen pur fonetic, p. înseamnă: a) „greșeală de copist” (Quicherat et Daveluy) și b) „greșeală de ortografie constând în întrebuințarea unei litere pentru alta.” (Larousse)

paragramă definitie

paragramă dex

Intrare: paragramă
paragramă substantiv feminin
  • silabisire: -gra-