Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru papiotă

PAPIÓTĂ, papiote, s. f. 1. Sul mic de carton pe care se înfășoară ața de cusut; p. ext. ață de cusut înfășurată pe acest sul. 2. (Astăzi rar) Tub mic de hârtie pe care femeile își răsucesc părul pentru a-l bucla. [Pr.: -pi-o] – Din fr. papillote.
PAPIÓTĂ, papiote, s. f. 1. Sul mic de carton pe care se înfășoară ața de cusut; p. ext. ață de cusut înfășurată pe acest sul. 2. (Astăzi rar) Sul mic de hârtie pe care femeile își răsucesc părul pentru a-l bucla. [Pr.: -pi-o] – Din fr. papillote.
PAPIÓTĂ, papiote, s. f. 1. Ață de cusut înfășurată pe un mic sul de hîrtie. 2. (Franțuzism) Sul mic de hîrtie pe care femeile își răsucesc părul pentru a-l face buclat; moț2. V. bigudiu. – Variantă: (învechit) papiliótă (ANGHEL, PR. 82, ALECSANDRI, T. 333) s. f.
papiótă (-pi-o-) s. f., g.-d. art. papiótei; pl. papióte
papiótă s. f. (sil. -pi-o-), pl. papióte
PAPIÓTĂ s.f. 1. Sul de hârtie pe care se răsucește părul pentru a-l ondula. 2. Sul de hârtie pe care se înfășoară ața de cusut; (p. ext.) ața înfășurată pe acest sul (împreună cu sulul). 3. Hârtie unsă cu grăsime în care se frige carnea sau peștele. [Pron. -pi-o-, var. papiliotă s.f. / < fr. papillote].
PAPIÓTĂ s. f. 1. sul de hârtie pe care se răsucește părul pentru a-l ondula. 2. sul mic de hârtie pe care se înfășoară ața de cusut; (p. ext.) ața însăși. 3. hârtie unsă cu grăsime în care se frige carnea sau peștele. (< fr. papillote)
PAPIÓTĂ ~e f. 1) Tub mic de carton pe care se înfășoară ața de cusut. 2) Ață de cusut înfășurată pe un astfel de tub. 3) înv. Sul mic de hârtie pe care femeile își răsuceau părul pentru a-l bucla. [Sil. -pi-o-] /<fr. papillote
PAPIÓTĂ s.f. În gastronomie, hârtie albă, decupată, utilizată pentru decorarea osului de cotlet sau de la pulpa de pasăre, când acestea sunt servite la masă; în expr. în papiotă = preparat culinar gătit și servit în hârtie de pergament sau în folie de aluminiu; fr. en papillote.

papiotă definitie

papiotă dex

Intrare: papiotă
papiotă substantiv feminin
  • silabisire: -pi-o-