Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru pandișpan

PANDIȘPÁN, pandișpane, s. n. Prăjitură făcută din făină, ouă și zahăr, de culoare galbenă și cu aspect pufos. [Pl. și: pandișpanuri] – Din ngr. pandespáni.
PANDIȘPÁN, pandișpanuri, s. n. Prăjitură făcută din făină, ouă și zahăr, de culoare galbenă și cu aspect pufos. [Pl. și: pandișpane] – Din ngr. pandespáni.
PANDIȘPÁN, pandișpanuri, s. n. Prăjitură făcută numai din făină, ouă și zahăr.
!pandișpán s. n., pl. padișpáne
pandișpán s. n., pl. pandișpánuri
pandișpán (pandișpánuri), s. n. – Prăjitură. – Mr. pandispańă. It. pan di Spagna, prin intermediul tc. pandespan (Șeineanu, II, 201), cf. ngr. παντεσπάνι.
PANDIȘPÁN ~uri n. Prăjitură preparată din făină, ouă și zahăr. /<ngr. pandespáni
pandișpan n. turtă dulce, mai fină. [Turc. PANDESPAN, lit. pâine de Spania].
pandispán n., pl. e și urĭ (turc. pandespan, d. it. pan di Spagna, pîne de Spania). Un fel de prăjitură făcută din făină, oŭă, zahăr și vanilie. – Vulg. pandișpan și pantișpan. V. tort 2.
pandișpan Explicat de DU prin tc. pandespan, de TDRG prin it. pan di Spagna, de DLRM prin tc. pandispanya, Scriban introduce variantele pantișpan, pandespan și pornește tot de la turcă. Ciorănescu trimite și la forma neogreacă παντεσπάνι, iar DLR so oprește numai la aceasta. Forma пaндuшпaн este cunoscută și în bulgară (PCБKE trimite pentru aceasta la franceză !). Forma cu ș, singura curentă în românește, se explică desigur ca hipercorectă, ceea ce înseamnă că trebuie să pornim de la un intermediar grecesc, avînd în vedere că greaca răspîndită la noi reda pe ș prin s.

pandișpan definitie

pandișpan dex

Intrare: pandișpan
pandișpan
pandișpan substantiv neutru