Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru pancreas

PANCREÁS, pancreasuri, s. n. Glandă de formă alungită, așezată înapoia stomacului, care are legătură cu splina și cu duodenul. [Pr.: -cre-as] – Din lat. pancreas, fr. pancréas, it. pancrea(s).
PANCREÁS, pancreasuri, s. n. Glandă de formă alungită, așezată înapoia stomacului, care are legătură cu splina și cu duodenul. [Pr.: -cre-as] – Din lat. pancreas, fr. pancréas, it. pancrea(s).
PANCREÁS, pancreasuri, s. n. Glandă așezată înapoia stomacului, avînd o secreție externă necesară digestiei, și una hormonală – insulina – indispensabilă reglării zahărului din organism.
pancreás (-cre-as) s. n., pl. pancreásuri
pancreás s. n. (sil. -cre-as), pl. pancreásuri
PANCREÁS s. (ANAT.) glandă pancreatică, (înv.) gâlca folcuțului.
PANCREÁS s.n. Glandă situată între ficat și splină, având o secreție externă, necesară digestiei, și una hormonală, necesară pentru reglarea zahărului din organism. [Pron. -cre-as. / < fr. pancréas, cf. gr. pankreas].
PANCREÁS s. n. glandă, între ficat și splină, cu o secreție externă, necesară digestiei, și una hormonală, necesară reglării zahărului din organism. (< fr. pancréas, lat. pancreas, gr. pankreas)
PANCREÁS ~uri n. Glandă de formă alungită, situată lângă stomac, având secreție mixtă, care ajută la digestia hranei și la reglarea zahărului în organism. [Sil. -cre-as] /<lat. pancreas, fr. pancréas
pancreas n. Anat. glandă între ficat și splină: pancreasul secretează un suc menit a înlesni digestiunea.
*pancreás n., pl. urĭ (vgr. págkreas, d. pân, tot, și kréas, carne). Anat. O glandă abdominală care varsă în intestin un lichid incolor și cleĭos care influențează grăsimile.
PANCREAS s. (ANAT.) glandă pancreatică, (înv.) gîlca folcuțului.
PANCREÁS (< fr.; {s} pan- + gr. kreas „carne”, „trup”) s. n. Glandă mixtă, de c. 15 cm, situată în partea superioară a abdomenului, care își varsă secreția în canalele excretoare ce se deschid în duoden. P. are funcție exocrină și una endocrină. Secreția externă a p. (sucul pancreatic) conține enzime care ajută la digestia lipidelor, glucidelor și protidelor. Insulina și glucagonul (secreția internă a p.) sunt hormoni cu un rol important în metabolismul glucidelor și lipidelor. P. este un organ indispensabil vieții.

pancreas definitie

pancreas dex

Intrare: pancreas
pancreas substantiv neutru
  • silabisire: pan-cre-as