Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru panaș

PANÁȘ, panașe, s. n. Mănunchi de pene1 (colorate) care împodobea altădată (în unele țări și astăzi) chipiul sau coiful militarilor, turbanul unor demnitari etc.; penaj. ♦ P. gener. Mănunchi de pene1 folosit ca podoabă. [Pl. și: panașuri] – Din fr. panache.
PANÁȘ, panașuri, s. n. Mănunchi de pene1 (colorate) care împodobea altădată (în unele țări și astăzi) chipiul sau coiful militarilor, turbanul unor demnitari etc.; penaj. ♦ P. gener. Mănunchi de pene1 folosit ca podoabă. [Pl. și: panașe] – Din fr. panache.
PANÁȘ, panașuri, s. n. Mănunchi de pene, adeseori colorate, care se punea altădată la chipiul sau coiful militarilor drept podoabă; surguci, pompon. (Fig.) Sultanul cu surguciul lui Soliman în frunte, Ce arde ca panașul de flăcări pe un munte, întunecă vederea precum un soare viu. ALECSANDRI, P. III 377.
!panáș s. n., pl. panáșe
panáș s. n., pl. panáșuri/panáșe
PANÁȘ s. 1. pompon, (înv.) cristă. (~ la chipiul unor uniforme militare.) 2. v. surguci.
PANÁȘ s.n. Smoc de pene (colorate) care împodobea odinioară coiful sau chipiul militarilor; penaj. [Pl. -șuri. / < fr. panache, cf. it. pennaccio – penaj].
PANÁȘ s. n. mănunchi de pene (colorate) care împodobea odinioară coiful sau chipiul militarilor; penaj. (< fr. panache)
PANÁȘ ~uri n. înv. Smoc de pene colorate, folosit ca podoabă la un acoperământ pentru cap (pălărie, chipiu, coif etc.). [Pl. și panașe] /<fr. panache
panaș n. mănunchiu de pene flotante cu care se ornează un coif sau o pălărie; fig. ca panașul de flăcări pe un munte AL. (= fr. panache).
*panáș n., pl. e (fr. panache, d. it. pennacchio, și -accio, d. penna, pană). Rar. Pompon de pene. Fig. Pompă, strălucire: Francezuluĭ îĭ place panașu.
PANAȘ s. pompon, (înv.) cristă. (~ la chipiul unor uniforme militare.)

Panaș dex online | sinonim

Panaș definitie

Intrare: panaș (pl. -e)
panaș pl. -e substantiv neutru
Intrare: panaș (pl. -uri)
panaș pl. -uri