Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru pampa

PÁMPA s. n. v. pampas.
PÁMPAS s. n. Câmpie întinsă, acoperită cu ierburi și cu tufișuri, caracteristică regiunilor cu climă subtropicală și temperată din America de Sud. [Var.: pámpa s. f.] – Din fr. pampa.
PÁMPA s. n. v. pampas.
PÁMPAS, pampasuri, s. n. Câmpie întinsă, acoperită cu ierburi și cu tufișuri, caracteristică regiunilor cu climă subtropicală și temperată din America de Sud. [Var.: pámpa s. n.] – Din fr. pampa.
PÁMPAS, pampasuri, s. n. Cîmpie întinsă, acoperită cu ierburi, din zona temperată a Americii de Sud. V. stepă, prerie. Se oprea cu privirea [pe glob] la o anumită pată... verde de codri și pampasuri, savane și jungle. C. PETRESCU, O. P. II 45.
!pámpas/pámpa s. n. / s. f.
pámpas s. n., pl. pámpasuri
PÁMPA s.n. v. pampas.
PÁMPAS s.n. Câmpie întinsă din America de Sud, acoperită cu ierburi. [Pl. -uri, var. pampa s.n. / < fr., sp. pampa].
PÁMPAS s. n. câmpie întinsă din America de Sud, cu ierburi și tufișuri. (< fr., sp. pampa)
PÁMPAS ~uri n. 1) (în zona subtropicală a Americii de Sud) Câmpie vastă acoperită cu iarbă înaltă și arbuști. 2) Vegetație care acoperă această câmpie. /<fr. pampa, sp. pampas
Pampas n. regiunea stepelor în Argentina.
PAMPÁS (< fr.; sp. pampa, pl. pampas, preluat din lb. quechua, unde înseamnă „câmpie”) s. n. Ținut cu vegetație ierboasă (în prezent, în mare parte, înlocuită de culturi agricole sau pășuni cu compoziție floristică puternic modificată) din zona temperat-caldă a Americii de Sud (între 32° și 38° latitudine sudică). Ocupă E Argentinei (ajungând până la Oc. Atlantic) și S Uruguay-ului. Creșterea vitelor, în trecut practicată extensiv pe toată întinderea p., este acum mai bine reprezentată în partea de V și SV, cu climă mai aridă.

pampa definitie

pampa dex

Intrare: pampas
pampas substantiv neutru
pampa