Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru palonier

PALONIÉR, paloniere, s. n. Mecanism alcătuit dintr-o pârghie articulată la mijloc și cu două pedale la extremități, folosit la dirijarea unui avion sau a unor ambarcațiuni. [Pr.: -ni-er] – Din fr. palonnier.
PALONIÉR, paloniere, s. n. Mecanism alcătuit dintr-o pârghie articulată la mijloc și cu două pedale la extremități, folosit la dirijarea unui avion sau a unor ambarcații. [Pr.: -ni-er] – Din fr. palonnier.
PALONIÉR, paloniere, s. n. Pîrghie cu pedale la extremități, pentru a putea fi acționată cu picioarele, prin intermediul căreia se dă direcția unui avion sau a unei ambarcații.
paloniér (-ni-er) s. n., pl. paloniére
paloniér s. n. (sil. -ni-er), pl. paloniére
PALONIÉR s.n. 1. Pârghie articulată cu două pedale la extremități, legată de organul de direcție al unui avion sau al unei ambarcații și folosită la dirijarea acestora cu ajutorul picioarelor. 2. Suport fixat pe fundul bărcilor pentru sprijinirea picioarelor celui care vâslește. [Pron. -ni-er. / < fr. palonnier].
PALONIÉR s. n. 1. pârghie principală pentru acționarea direcției unui avion sau a unei ambarcații, manevrată cu ajutorul picioarelor. 2. suport pe fundul bărcilor pentru sprijinirea picioarelor celui care vâslește. (< fr. palonnier)
PALONIÉR ~e n. Dispozitiv constând dintr-o pârghie cu pedale, folosit la schimbarea direcției unor vehicule (în special avioane și ambarcații). [Sil. -ni-er] /<fr. palonnier
PALONIER mecanism compus dintr-o pârghie articulată la mijloc, cu două pedale la extremități legată de organul de direcție al avionului (planorului) sau de pasul elicei anticuplu a elicopterului, fiind acționat de pilot cu picioarele.

palonier definitie

palonier dex

Intrare: palonier
palonier substantiv neutru
  • silabisire: -ni-er