Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru palinodie

PALINODÍE, palinodii, s. f. Operă literară sau discurs în care autorul retractează cele spuse anterior; p. ext. schimbare de părere, retractare. – Din fr. palinodie.
PALINODÍE, palinodii, s. f. Operă literară sau discurs în care autorul retractează cele spuse anterior; p. ext. schimbare de părere, retractare. – Din fr. palinodie.
PALINODÍE, palinodii, s. f. Poezie, apărută mai întîi în literatura clasică antică, în care poetul retractează cele spuse (împotriva cuiva) într-o poezie anterioară; discurs de retractare.
palinodíe s. f., art. palinodía, g.-d. art. palinodíei; pl. palinodíi, art. palinodíile
palinodíe s. f., art. palinodía, g.-d. art. palinodíei; pl. palinodíi, art. palinodíile
PALINODÍE s. v. retractare.
PALINODÍE s.f. Poezie, scriere în care autorul retractează cele spuse într-o poezie anterioară; (p. ext.) schimbare de părere, retractare. [Gen. -iei. / cf. fr. palinodie, lat., gr. palinodia < palin – din nou, ode – cânt].
PALINODÍE s. f. 1. poezie, scriere în care autorul retractează cele spuse anterior. 2. (peior.) ediție sau scriere prea mult revăzută și adăugită de autor; (p. ext.) schimbare de părere. (< fr. palinodie, lat. palinodia)
palinodíe (palinodíi), s. f. – Retractare a ideilor anterioare. Gr. παλινωδία (Gáldi 216), folosit de Cantemir în 1695, și în limba modernă din fr. palinodie.
PALINODÍE ~i f. Scriere sau cuvântare în care autorul își retrage părerile expuse anterior. [G.-D. palinodiei] /<fr. palinodie
palinodie f. retractarea celor zise.
*palinodíe f. (vgr. palinodía, d. pálin, din noŭ, și, odé, odă, cîntare. V. parodie). La vechiĭ Grecĭ și Romanĭ, poezie în care se retracta ceĭa ce s’a zis în ainte. Fig. Retractare: o lamentabilă palinodie.
palinodie s. v. RETRACTARE.
palinodie (gr. palinodia – paliu „din nou” și ode „cântec”), figură care constă în retractarea unei învinuiri (I): „Plângi, copilă? – C-o privire umedă și rugătoare Poți din nou zdrobi și frânge apostat-inima mea! La picioare-ți cad și-ți caut în ochi negri-adânci ca marea Și sărut a tale mâne, și întreb de poți ierta. Șterge-ți ochii, nu mai plânge!... A fost crudă-nvinuirea, A fost crudă și nedreaptă, fără razem, fără fond. Suflete! de-ai fi chiar demon, tu ești sântă prin iubire Și ador pe acest demon cu ochi mari, cu părul blond.” (Eminescu) • P. este mai frecvent o figură de compoziție, dând naștere unei opere în care un autor își retractează unele convingeri și sentimente, determinat, adesea, de o circumstanță cu putere de constrângere, dar și de propria sa opinie evolutivă. În literatura universală, se citează poetul elen Stesihor, care, după ce a fost pedepsit de Castor și Polux din cauză că o jignise pe sora lor Elena, a scris un poem în care își recunoștea greșeala și aducea laude celei jignite.

palinodie definitie

palinodie dex

Intrare: palinodie
palinodie substantiv feminin