Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru palilalie

PALILALÍE s. f. (Med.) Tulburare a vorbirii care constă în repetarea involuntară a unuia sau a mai multor cuvinte dintr-o frază. – Din fr. palilalie.
PALILALÍE, palilalii, s. f. (Med.) Tulburare a vorbirii care constă în repetarea involuntară a unuia sau a mai multor cuvinte dintr-o frază. – Din fr. palilalie.
palilalíe s. f., art. palilalía, g.-d. palilalíi, art. palilalíei
palilalíe s. f., art. palilalía, g.-d. palilalíi, art. palilalíei
PALILALÍE s.f. (Med.) Tulburare a vorbirii care constă în repetarea involuntară a unor propoziții sau cuvinte. [Gen. -iei. / < fr. palilalie, cf. gr. palin – din nou, lalein – a vorbi].
PALILALÍE s. f. tulburare a vorbirii în repetarea involuntară a unor silabe, cuvinte sau propoziții. (< fr. palilalie)
PALILALÍE ~i f. Stare psihologică constând în tulburarea vorbirii, care se manifestă prin repetarea involuntară a unuia sau a mai multor cuvinte dintr-o frază. [G.-D. palilaliei] /<fr. palilalie
PALI- „repetare, repetiție”. ◊ gr. palin „iarăși, din nou” > fr. pali-, germ. id., engl. id. > rom. pali-. □ ~chinezie (~cinezie, ~kinezie) (v. -chinezie), s. f., tulburare motorie care se manifestă prin repetarea spontană a acelorași gesturi, acțiuni sau mișcări; ~femie (v. -femie), s. f., manifestare primară a bîlbîielii prin repetarea unui cuvînt sau a unei silabe; ~grafie (v. -grafie), s. f., palinografie*; ~lalie (v. -lalie), s. f., tulburare de vorbire care constă în repetarea involuntară, fără sens, a unor silabe, cuvinte sau propoziții; ~logie (v. -logie1), s. f., tip de palilalie în care repetiția unei propoziții corecte se intercalează între cuvinte incoerente și de neînțeles; ~opsie (v. -opsie), s. f., afecțiune vizuală în care bolnavul continuă să vadă, intermitent, un obiect dispărut din cîmpul său vizual; ~silabie (v. -silabie), s. f., tulburare de vorbire caracterizată prin repetarea explozivă a aceleiași silabe.

palilalie definitie

palilalie dex

Intrare: palilalie
palilalie substantiv feminin