Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru palestră

PALÉSTRĂ, palestre, s. f. 1. (În Grecia și în Roma antică) Loc public special destinat pentru practicarea gimnasticii, luptelor etc. 2. Școală de educație fizică în Atena antică, urmată de băieții în vârstă de 13-15 ani, după absolvirea școlii de gramatică și a celei de chitară. – Din lat. palaestra.
PALÉSTRĂ, palestre, s. f. 1. (În Grecia și în Roma antică) Loc special destinat pentru practicarea gimnasticii, luptelor etc. 2. Școală de educație fizică în Atena antică, urmată de băieții în vârstă de 13-15 ani, după absolvirea școlii de gramatică și a celei de chitară. – Din lat. palaestra.
PALÉSTRĂ, palestre, s. f. (În vechea Grecie) Loc unde se făceau exerciții corporale (gimnastică, lupte).
paléstră s. f., g.-d. art. paléstrei; pl. paléstre
paléstră s. f., g.-d. art. paléstrei; pl. paléstre
PALÉSTRĂ s.f. (La vechii greci și la romani) Loc special amenajat pentru exerciții de gimnastică, lupte etc. ♦ Școală ateniană de educație fizică, urmată de băieți între 13 și 15 ani după absolvirea școlii de gramatică și a celei de chitară. [Cf. lat. palaestra, gr. palaistra < pale – luptă].
PALÉSTRĂ s. f. 1. (în Grecia și Roma antică) loc special amenajat pentru exerciții fizice 2. școală ateniană de educație fizică, frecventată de absolvenții școlii de gramatică și a celei de kitară. (< fr. palestre, lat. palaestra, gr. palaistra)
PALÉSTRĂ ~e f. (în Grecia și în Roma antică) 1) Loc special amenajat pentru diferite probe și întreceri sportive. 2) Școală de educație fizică pentru băieți. /<lat. palaestra
palestră f. 1. loc rezervat exercițiilor corpului, la cei vechi; 2. exercițiile înseși.
*paléstră f., pl. e (lat. palaestra, d. vgr. palaistra). La vechiĭ Grecĭ și Romanĭ, loc public de exercițiĭ corporale. Pin ext. Exercițiĭ gimnastice.

palestră definitie

palestră dex

Intrare: palestră
palestră substantiv feminin