Dicționare ale limbii române

7 definiții pentru pașoptist

PAȘOPTÍST, -Ă, pașoptiști, -ste, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care aparține pașoptismului sau pașoptiștilor (2), privitor la pașoptism sau la pașoptiști. 2. S. m. și f., adj. (Persoană) care aparține generației participanților la Revoluția de la 1848 din Țările Române; (persoană) care a susținut pașoptismul, care a luptat pentru el. ♦ P. ext. Purtător al ideologiei de la 1848. – Pașopt (= patruzeci și opt) + suf. -ist.
PAȘOPTÍST, -Ă, pașoptiști, -ste, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care aparține pașoptismului sau pașoptiștilor (2), privitor la pașoptism sau la pașoptiști. 2. S. m. și f., adj. (Persoană) care aparține generației participanților la Revoluția de la 1848 din țările românești; (persoană) care a susținut pașoptismul, care a luptat pentru el. ♦ P. ext. Purtător al ideologiei de la 1848. – Pașopt (= patruzeci și opt) + suf. -ist.
PAȘOPTÍST, -Ă, pașoptiști, -ste, adj. Care ține de generația de luptători progresiști ai revoluției burghezo-democratice de la 1848 din țările romînești și Transilvania. Prețuirea ideilor înaintate pașoptiste și cunoașterea directă a vieții grele a poporului asuprit... și-au pus pecetea pe cele mai valoroase opere ale lui Ciprian Porumbescu. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2792. ◊ (Substantivat) Enache lloveanu... om purtat prin străinătăți și pașoptist cu idei occidentale, a schimbat altă orînduială. C. PETRESCU, R. DR. 94. – Variantă: patruzecioptíst, -ă (IBRĂILEANU, SP. CR. 98) adj.
!pașoptíst (pa-șop-/paș-op-) adj. m., s. m., pl. pașoptíști; f. pașoptístă, pl. pașoptíste
pașoptíst adj. m., s. m. (sil. mf. paș-), pl. pașoptíști; f. sg. pașoptístă, pl. pașoptíste
PAȘOPTÍST, -Ă adj., s. m. f. (participant) la Revoluția de la 1848 din țările române. ◊ (p. ext.) purtător al ideologiei acestora. (< pașopt + -ist)
pașoptíst, -ă s. (d. pașopt). Fam. Om de la pașopt, retrograd. V. pazvangiŭ.

pașoptist definitie

pașoptist dex

Intrare: pașoptist (adj.)
pașoptist adjectiv
  • silabisire: paș-
Intrare: pașoptist (s.m.)
pașoptist substantiv masculin
  • silabisire: paș-