Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru păretar

PĂRETÁR, păretare, s. n. (Pop.) 1. Covor mic, bucată de pânză brodată, hârtie cu desene etc. care se pune pe perete, în casele țărănești, în scop decorativ. 2. Poliță fixată de un perete. 3. Fiecare dintre stâlpii care susțin streașină casei. – Părete + suf. -ar.
PĂRETÁR, păretare, s. n. 1. Covor mic, bucată de pânză brodată, hârtie cu desene etc. care se pune pe perete, în casele țărănești, în scop decorativ. 2. Poliță fixată de un perete. 3. Fiecare dintre stâlpii care susțin streașina casei. – Perete + suf. -ar.
PĂRETĂR, păretare, s. n. (Regional) I. Scoarță de dimensiuni mici sau bucată de pînză brodată care se pune pe pereții unei camere în scop decorativ. Pe lîngă pat și lăiți se află păretare, niște lăicere înguste de lînă... țesute în patru ițe. La CADE. II. 1. Scobitură în perete unde se așază spre păstrare diferite lucruri; poliță. 2. Fiecare dintre stîlpii care susțin streașină casei. – Variantă: peretár s. n.
păretár (pop.) s. n., pl. păretáre
păretár s. n., pl. păretáre
PĂRETÁR s. (reg.) polog, velință. (Un ~ de lâna, atârnat pe perete.)
PĂRETÁR ~e n. reg. Țesătură specială, în formă de covor, care se atârnă de-a lungul peretelui (în dreptul laviței sau patului) în casele țărănești. /părete + suf. ~ar
păretár păretáre, s.n. (înv. și reg.) 1. scoarță mică, pânză brodată sau hârtie cu desene colorate pusă pe pereții caselor țărănești în scop decorativ. 2. scândură lungă fixată de-a lungul pereților caselor țărănești. 3. hartă murală gravată pe o placă de metal. 4. dungă de muruială de o palmă trasă în partea de jos a pereților. 5. scobitură în perete, firidă. 6. stâlp care sprijină streașina casei.
păretár n., pl. e (d. părete). Covor, țol orĭ macat de întins pe părete.
*PĂRETAR s. (reg.) polog, velință. (Un ~ de lînă, atîrnat pe perete.)
păretár, păretare, s.n. – Pânză țesută sau brodată, asemănătoare covorului, ce se pune pe perete, în casele țărănești, în scop decorativ. – Din părete (< lat. paries, -tis) + suf. -ar (Scriban, DEX, MDA) sau lat. parietarius (MDA).

păretar definitie

păretar dex

Intrare: păretar
păretar substantiv neutru