Dicționare ale limbii române

2 intrări

10 definiții pentru păpușească

PĂPUȘEÁSCA s. f. art. Numele unui dans popular; melodie după care se execută acest dans. – Păpușă + suf. -esc.
PĂPUȘEÁSCA s. f. art. Numele unui dans popular; melodie după care se execută acest dans. – Păpușă + suf. -esc.
PĂPUȘEÁSCA s. f. art. Numele unui joc popular. De-ndată ce s-a săvîrșit masa de cununie, toți nuntașii se prind la joc... cam cu următoarele jocuri:... păpușeasca. SEVASTOS, N. 282.
PĂPUȘÍ, păpușesc, vb. IV. Tranz. 1. (Învechit) A găti pe cineva, a împopoțona. Punem alte s-o gătească, S-o-mbrace, s-o păpușească, Iar ea alt să nu lucreze Decît: să se oglindeze. PANN, P. V. II 155. 2. A alege foile de tutun pe calități, culori și mărimi și a le lega în păpuși.
PĂPUȘÍ, păpușesc, vb. IV. Tranz. 1. (Înv.) A găti pe cineva; a împopoțona. 2. A separa foile de tutun după calități, culori și mărimi și a le lega în mănunchiuri. – Din păpușă.
păpușeásca (dans) s. f. art., neart. păpușeáscă, g.-d. art. păpușéștii
păpușeásca (dans) s. f. art.
păpușeáscă s. f. (pl. păpușești)
A PĂPUȘÍ ~ésc tranz. reg. 1) (frunze uscate de tutun) A așeza în păpuși sortând. 2) rar (mai ales persoane de sex feminin) A îmbrăca ca pe o păpușă. /Din păpușă
păpușí, păpușésc, vb. IV (înv. și reg.) 1. a găti, a dichisi; a împopoțona. 2. (despre foile de tutun) a lega în mănunchiuri, a face păpuși. 3. (reg.; despre larve) a deveni nimfă. 4. a micșora, a îngusta.

păpușească definitie

păpușească dex

Intrare: păpușească
păpușească substantiv feminin articulat
Intrare: păpuși
păpuși verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a