Dicționare ale limbii române

7 definiții pentru pămânzalcă

PĂMÂNZÁLCĂ, pămânzălci, s. f. (Reg.) Bucată de piele sau de pânză groasă cu care se strânge la mijloc caierul pus în furcă. – Et. nec.
PĂMÂNZÁLCĂ, pămânzălci, s. f. (Reg.) Bucată de piele sau de pânză groasă cu care se strânge la mijloc caierul pus în furcă. – Et. nec.
PĂMÎNZÁLCĂ, păminzălci, s. f. (Regional) Bucată de piele sau de pînză groasă, cu care se strînge mijlocul caierului pus în furcă. Din caierul sugrumat, pe la mijloc de pămînzalca de piele, prinsă-n furcă printr-un oscior de pasere, firul curgea. SANDU-ALDEA, U. P. 205. Fusul Chirei s-aruncă în lungul firului ca la doi coți depărtare de degete și suge de sub pămînzalcă caierul plăvan. DELAVRANCEA, S. 166.
pămânzálcă (reg.) s. f., g.-d. art. pămânzắlcii; pl. pămânzắlci
pămânzálcă s. f., g.-d. art. pămânzălcii; pl. pămânzălci
pămânzálcă, pămânzắlci, s.f. (reg.) 1. bucată de piele sau de pânză groasă cu care se strânge la mijloc caierul pus în furcă. 2. (înv.) amestec de mălai cu apă, în care se moaie firele de bumbac înainte de a țese, spre a căpăta apret.
pămînzálcă f., pl. e și ălcĭ (cp. cu pol. pomazanka, felie de pîne cu unt, d. vsl. pomazati, a unge. V. pomăzuĭesc, mînzală). Munt. O bucată de pele de meșină cu care se strînge mijlocu caĭeruluĭ în furcă.

pămânzalcă definitie

pămânzalcă dex

Intrare: pămânzalcă
pămânzalcă substantiv feminin