Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru pâslă

PẤSLĂ, pâsle, s. f. Material textil obținut din fire de lână sau de păr de animal netoarse bătute la piuă, folosit la confecționarea pălăriilor, a încălțămintei călduroase, ca izolant etc. – Cf. sl. plŭstĭ.
PẤSLĂ s. f. Material textil obținut din fire de lână sau de păr de animal netoarse bătute la piuă, întrebuințat la confecționarea pălăriilor, a încălțămintei călduroase, ca izolant etc. – Cf. sl. plŭstĭ.
PÎ́SLĂ s. f. Material textil obținut din fire de lînă sau de păr netoarse, mai ales bătute la piuă, întrebuințat ca izolant sau, în prelucrări mai fine, la confecționarea pălăriilor, a încălțămintei călduroase etc. Era gros îmbrăcat, c-o șubă de berbece, cu cizme de pîslă. SADOVEANU, P. M. 192. Boldur Iloveanu se ridicase în straiele urîte și vechi, cu papucii de pîslă neagră. C. PETRESCU, A. 339. Își scotea timid pălăria de pîslă. SAHIA, N. 65.
!pấslă s. f., g.-d. art. pấslei; pl. pâsle
pâslă s. f., g.-d. art. pâslei
pîslă (-le), s. f. – Fetru. În loc de *pîstlă, din sl. plŭstĭ (Miklosich, Slaw. Elem., 35; Cihac, II, 247; Conev 60), cf. sb., cr. pust, ceh. plst, rus. polstĭ. – Der. pîslar, s. m. (muncitor care face pîslă); pîslit, adj. (de fetru; plușat); pîslos, adj. (moale; des; încîlcit); împîsli, vb. (a încîlci).
PÂSLĂ ~e f. 1) Produs textil compact, obținut prin baterea în piuă a lânii sau a părului netors al unor animale, având diferite întrebuințări (la fabricarea pălăriilor, a încălțămintei călduroase, ca material izolant etc.). 2) Obiect de încălțăminte călduroasă (de iarnă) în formă de cizmă, confecționat din acest produs. /cf. sl. plusti
pâslă f. 1. materie de lână sau de păr, nețesută dar călcată: cojoc de pâslă; 2. lână foarte mare și delicată: pălărie de pâslă. [Cf. ceh PLST].
pî́slă f., pl. e (din *pîstlă, bg. vsl. plŭstĭ, rus. polstĭ, germ. filz, din maĭ vechĭu *feltar, engl. felt, fr. feutre, it. feltro, mlat. filtrus. V. filtru 1). Un fel de stofă făcută din păr îndesat și nețesut: pălărie de pîslă. – Barb. fetru și feotru (după fr.).

pâslă definitie

pâslă dex

Intrare: pâslă
pâslă substantiv feminin