Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru pârpăleală

PÂRPĂLEÁLĂ, părpăleli, s. f. (Pop.) Acțiunea de a (se) pârpăli. ◊ Expr. A-i trage (sau a-i da) o pârpăleală (bună) = a lucra, a acționa cu mare grabă; a-i da zor; a face un lucru superficial. [Var.: perpeleálă s. f.] – Pârpăli + suf. -eală.
PERPELEÁLĂ s. f. v. pârpăleală.
PÂRPĂLEÁLĂ, pârpăleli, s. f. Acțiunea de a (se) pârpăli. ◊ Expr. A-i trage (sau a-i da) o pârpăleală (bună) = a lucra, a acționa cu mare grabă; a-i da zor; a face un lucru superficial. [Var.: perpeleálă s. f.] – Pârpăli + suf. -eală.
PERPELEÁLĂ s. f. v. pârpăleală.
PERPELEÁLĂ s. f. (Rar) Acțiunea de a (se) perpeli. Ațîțată la ceasul prînzului de mirosul mititeilor sfîrîiți și de perpeleala scrumbiilor la grătar. C. PETRESCU, R. 9. ◊ Expr. (Despre mîncări) De perpeleală = expus la acțiunea rapidă a focului, fript numai pe deasupra. De ți-a fost, mări, a mîncare, Ți-am dat oaie De frigare, Pastramă De perpeleală. TEODORESCU, P. P. 515.
pârpăleálă/perpeleálă2 (acțiunea de a frige/pârli) (pop.) s. f., g.-d. art, pârpălelii/perpelelii; pl. pârpăleli/perpeleli
perpeleálă2 v. pârpăleálă
perpeleálă1 (acțiunea de a se agita) s. f., g.-d. art. perpelélii; pl. perpeléli
pârpăleálă/perpeleálă s. f. (acțiunea de a frige, a pârli), g.-d. art. pârpălélii/perpelélii; pl. pârpăléli/perpeléli
perpeleálă (acțiunea de a se agita) s. f., g.-d. art. perpelélii; pl. perpeléli
pârpăleálă, pârpăléli, s.f. (pop.) 1. frigere a unei bucăți de carne; carne friptă pe jeratic. 2. încălzire la foc sau la soare. 3. (fig.) zvârcolire, zbatere. 4. (fig.) frământare, chinuire, zbucium. 5. răsucire în așternut, întoarcere pe o parte și pe alta, neliniște.

pârpăleală definitie

pârpăleală dex

Intrare: pârpăleală
pârpăleală substantiv feminin
perpeleală substantiv feminin