Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru ozon

OZ├ôN s. n. Corp gazos de culoare alb─âstruie, cu miros caracteristic, a c─ârui molecul─â se compune din trei atomi de oxigen, care se g─âse╚Öte ├«n natur─â sau se poate ob╚Ťine prin desc─ârc─âri electrice ├«n aer ╚Öi este folosit ca antiseptic ╚Öi la sinteze organice. ÔÇô Din fr. ozone.
OZ├ôN s. n. Corp gazos de culoare alb─âstruie, cu miros caracteristic, a c─ârui molecul─â se compune din trei atomi de oxigen, care se g─âse╚Öte ├«n natur─â sau se poate ob╚Ťine prin desc─ârc─âri electrice ├«n aer ╚Öi este folosit ca antiseptic ╚Öi la sinteze organice. ÔÇô Din fr. ozone.
OZ├ôN s. n. Corp gazos a c─ârui molecul─â este format─â din trei atomi de oxigen, reprezent├«nd o stare alotropic─â a oxigenului, care se ob╚Ťine prin desc─ârc─âri electrice ├«n aer; are numeroase ├«ntrebuin╚Ť─âri practice (ca oxidant, dezinfectant etc.). Aerul se ├«ncarc─â deodat─â cu at├«ta ozon, ├«nc├«t sub t─âria lui, pl─âm├«nii par c─â respir─â pentru prima oar─â. BOGZA, C. O. 65.
oz├│n s. n.; simb. O3
oz├│n s. n., simb. O3
OZ├ôN s.n. Form─â alotropic─â a oxigenului, prezentat─â ca un gaz alb─âstrui cu miros puternic, care se g─âse╚Öte ├«n atmosfer─â sau se ob╚Ťine prin desc─ârc─âri electrice ├«n aer. [< fr. ozone, cf. gr. ozein ÔÇô a avea miros].
OZ├ôN s. n. gaz cu miros puternic, alb─âstrui, stare alotropic─â a oxigenului, care se g─âse╚Öte ├«n atmosfer─â sau care se ob╚Ťine prin desc─ârc─âri electrice ├«n aer. (< fr. ozone)
OZÓN n. Gaz odorant de culoare albastră, care se formează în aer, când oxigenul este supus descărcărilor electrice, fiind folosit ca antiseptic și la sinteze organice. /<fr. ozone
ozon m. oxigen condensat prin electricitate; are un miros particular ce se simte dup─â c─âderea fulgerului.
*oz├│n n. (d. vgr. ├│zo, miros, emit miros). Chim. Oxigen cu tre─ş atom─ş ├«n molecul─â ├«n loc de do─ş. Acest gaz, ├«n mic─â cantitate, pare incolor; dar v─âzut ├«n mare cantitate, e de un albastru foarte frumos, ╚Öi lu─ş i se datore╚Öte coloarea cerulu─ş. Aceast─â coloare albastr─â a lu─ş se poate constata ╚Öi privindu-l ├«ntrÔÇÖun tub lung de 2 metri. Are un miros p─âtrunz─âtor care pare c─â-╚Ť─ş d─â v─şa╚Ť─â; 0ăÇ100,000 din el ├«n atmosfer─â, se simte dup─â miros. ├Än aeru de munte e ma─ş mult ozon dec├«t la ╚Öes. Puterea lu─ş de oxidare e mult ma─ş mare de c├«t a oxigenulu─ş ordinar. A fost descoperit la 1840 de Sch├Ânbein, profesor la universitatea din Basel (Elve╚Ťia). Becquerel ╚Öi Fr├ęmy a┼ş probat c─â e o stare alotropic─â a oxigenulu─ş. La 0 grade oxigenu ozonizat comprimat ├«ncet p├«n─â la 75 de atmosfere devine albastru indigo.
OZ├ôN (< fr. {i}; {s} gr. ozon ÔÇ×mirositorÔÇŁ) s. n. Form─â alotropic─â a oxigenului, care con╚Ťine trei atomi de oxigen ├«n molecul─â. Gaz cu miros caracteristic, foarte toxic, de culoare alb─âstruie. Agent oxidant puternic; ia na╚Ötere din oxigen, prin ac╚Ťiunea desc─ârc─ârilor electrice ╚Öi sub ac╚Ťiunea razelor ultraviolete. Se folose╚Öte ca antiseptic ╚Öi ├«n sinteze organice. ├Än atmosfera joas─â (troposfer─â), o. apare ╚Öi ca urmare a activit─â╚Ťii industriale (inclusiv ca un component al smogului fotochimic), av├ónd ac╚Ťiunea poluant─â; contribuie ╚Öi la amplificarea efectului de ser─â. ├Än atmosfera ├«nalt─â (stratosfer─â), este concentrat ├«ntre 15 ╚Öi 55 km ├«n─âl╚Ťime (cu densitate mai mare ├«ntre 20 ╚Öi 35 km), form├ónd ÔÇ×stratul de ozonÔÇŁ sau ozonosfera, cu rol important ├«n structura termic─â a atmosferei ╚Öi ├«n protejarea vie╚Ťii pe p─âm├ónt, deoarece re╚Ťine o parte din radia╚Ťia solar─â ultraviolet─â. ├Än prezent se observ─â o diminuare a concentra╚Ťiei o. ├«n unele perioade ale anului, ├«n zonele polare ╚Öi chiar la latitudini medii (supranumit─â ÔÇ×gaur─â ├«n stratul de ozonÔÇŁ), atribuit─â ├«n principal ac╚Ťiunii unor substan╚Ťe volatile rezultate din activitatea antropic─â: oxizi de azot, compu╚Öi ai clorului (├«ndeosebi clorofloururi de carbon) ╚Öi ai bromului etc. S-au stabilit pe plan mondial o serie de m─âsuri pentru reducerea emisiilor acestor gaze (prin protocolul de la Montreal, sin 1987, la care s-au ad─âugat ulterior diverse alte reglement─âri).
OZON, Titus (1925-1996, n. Bucure╚Öti), fotbalist rom├ón. Unul dintre juc─âtorii de legend─â ai fotbalului rom├ónesc, s-a remarcat prin driblingul derutant ╚Öi eficien╚Ťa paselor. Golgeterul Diviziei A ├«n 1952 ╚Öi 1955. Selec╚Ťionat de 22 de ori ├«n na╚Ťionala Rom├óniei.

Ozon dex online | sinonim

Ozon definitie