Dicționare ale limbii române

5 definiții pentru owen

OWEN [óuin], Robert (1771-1858), reformator social și filantrop britanic. În propria întreprindere din New Lanark (Scoția), a încercat să aplice un program de reforme sociale (ex. reducerea orelor zilei de muncă, înființarea de grădinițe pentru copiii muncitorilor, programe de educație social-culturală) care să amelioreze situația lucrătorilor, propunând și un plan de modificare a legislației muncii („Noi puncte de vedere asupra societății”, „Eseu despre formarea caracterului uman”). Devotat educației morale și idealurilor sale utopice, a încercat să înființeze în Marea Britanie și apoi în S.U.A. (colonia „Noua armonie”, 1825-1828), comunități cooperatiste, dar acestea au eșuat. Teoriile sale au făcut obiectul lucrării „Noua lume morală”.
OWEN [óuin], Wilfred (1893-1918), poet englez. Participant la Primul Război Mondial, a fost rănit grav. Poemele sale („Poezii”), apărute postum, denunță cu o putere de evocare excepțională mizeria, cruzimea și inutilitatea războiului.
OWEN [óuin], Sir Richard (1804-1892), naturalist britanic. Director al Departamentului de Istorie Naturală de la British Museum (1856-1884). A confirmat descoperirea și observațiile făcute de sir J. Paget privind parazitul Trichina spiralis. Este considerat succesorul lui Cuvier în paleontologia vertebratelor („Asupra anatomiei vertebratelor”); a formulat teoria după care craniul provine din transformarea primelor două vertebre cervicale.
OWEN [óuin], Gwilym Ellis Lane (1922-1982), filozof britanic. Prof. univ. la Oxford, Harvard, Cambridge. Preocupat de logica argumentării, filozofia științei și metafizicii, prin studiile sale despre Parmenide, Platon și Aristotel, O. a condus reorientarea în studiul filozofiei vechi care a început în anii ’50 în Marea Britanie și America de Nord („Logică, știință și dialectică”).
OWEN STANLEY RANGE [óuin stænli réindʒ], lanț muntos în extremitatea de SE a ins. Noua Guinee, extins pe 900 km lungime, cu versanți abrupți către câmpiile litorale și cu înălțimi ce depășesc 3.000 m. Alt. max.: 4.074 m (Mount Victoria). Explorat de căpitanul englez Owen Stanley în anii 1845-1850.

Owen dex online | sinonim

Owen definitie