Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru osmoz─â

OSM├ôZ─é, osmoze, s. f. Trecere a unui solvent printr-o membran─â semipermeabil─â, care separ─â dou─â solu╚Ťii de compozi╚Ťii sau concentra╚Ťii diferite. ÔÇô Din fr. osmose, germ. Osmose.
OSM├ôZ─é, osmoze, s. f. Proces de difuziune a uneia sau a mai multor substan╚Ťe (dintr-o solu╚Ťie) printr-o membran─â permeabil─â sau semipermeabil─â. ÔÇô Din fr. osmose, germ. Osmose.
OSM├ôZ─é, osmoze, s. f. Proces de difuzie a uneia sau a mai multor substan╚Ťe (dintr-o solu╚Ťie) printr-o membran─â permeabil─â sau semipermeabil─â.
osm├│z─â s. f., g.-d. art. osm├│zei; pl. osm├│ze
osm├│z─â s. f., g.-d. art. osm├│zei; pl. osm├│ze
OSMÓZĂ s. v. întrepătrundere.
OSM├ôZ─é s.f. Trecere a unui solvent printr-o membran─â semipermeabil─â care separ─â dou─â solu╚Ťii de concentra╚Ťii diferite sau o solu╚Ťie de solventul pur. ÔÖŽ (Fig.) ├Äntrep─âtrundere. [< fr. osmose, cf. gr. osmos ÔÇô impuls].
OSM├ôZ─é s. f. 1. trecere a unui solvent printr-o membran─â (semi)permeabil─â care separ─â dou─â solu╚Ťii de concentra╚Ťii diferite sau o solu╚Ťie de solvent pur. 2. (fig.) ├«ntrep─âtrundere ╚Öi influen╚Ť─â reciproc─â ├«ntre dou─â sau mai multe elemente. (< fr. osmose, germ. Osmose)
OSM├ôZ─é ~e f. 1) Proces de trecere lent─â printr-o membran─â semipermeabil─â a unui dizolvant ├«ntr-o solu╚Ťie cu o substan╚Ť─â solubil─â. 2) fig. P─âtrundere reciproc─â; ├«ntrep─âtrundere. /<fr. osmose, germ. Osmose
*osm├│z─â f., pl. e (vgr. osm├│s, ├«mpingere). Fiz. Fenomen ├«n care do┼ş─â lichide separate printrÔÇÖun p─ârete poros ├«╚Ö─ş transmit unu altu─şa p─âr╚Ť─ş din ele, adic─â se amestec─â pu╚Ťin. V. endo- ╚Öi ex-osmoz─â.
OSM├ôZ─é (< fr. {i}; {s} gr. osmos ÔÇ×├«mpingereÔÇŁ) s. f. 1. Trecere a unui solvent printr-o membran─â semipermeabil─â, care separ─â dou─â solu╚Ťii de compozi╚Ťii sau concentra╚Ťii diferite; se produce de la o solu╚Ťie mai diluat─â spre cea mai concentrat─â (p├ón─â la echilibrarea presiunilor osmotice). Fenomenul a fost descoperit de abatele J.A. Nollet (1748) ╚Öi studiat, ├«n sec. 19, de K. Vierozdt, care a introdus termenul ├«n circuitul ╚Ötiin╚Ťific. 2. Fig. ├Äntrep─âtrundere, influen╚Ť─â reciproc─â ├«ntre dou─â sau mai multe fenomene, elemente etc.

Osmoz─â dex online | sinonim

Osmoz─â definitie

Intrare: osmoz─â
osmoz─â substantiv feminin