Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

26 defini╚Ťii pentru oscilare

OSCIL├ü, oscilez, vb. I. Intranz. 1. A se mi╚Öca alternativ ├«n direc╚Ťii opuse; a se leg─âna, a se balansa, a pendula. 2. Fig. A manifesta nehot─âr├óre, a fi instabil; a sta ├«n cump─ân─â; a ╚Öov─âi, a ezita; a fluctua. 3. (Despre un sistem fizic) A evolua ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót una sau mai multe dintre m─ârimile sale caracteristice s─â ia succesiv valori pozitive ╚Öi negative, simetrice ├«n raport cu valoarea zero. ÔÇô Din fr. osciller.
OSCIL├üRE, oscil─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a oscila ╚Öi rezultatul ei; balansare, cl─âtinare, leg─ânare, pendulare. ÔÖŽ Fig. ╚śov─âial─â, ezitare; fluctua╚Ťie. ÔÇô V. oscila.
OSCIL├ü, oscilez, vb. I. Intranz. 1. A se mi╚Öca alternativ ├«n direc╚Ťii opuse; a se leg─âna, a se balansa, a pendula. 2. Fig. A manifesta nehot─âr├óre, a fi instabil; a sta ├«n cump─ân─â; a ╚Öov─âi, a ezita; a fluctua. 3. (Despre un sistem fizic) A evolua ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót una sau mai multe dintre m─ârimile sale caracteristice s─â ia succesiv valori pozitive ╚Öi negative, simetrice ├«n raport cu valoarea zero. ÔÇô Din fr. osciller.
OSCIL├üRE, oscil─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a oscila ╚Öi rezultatul ei; balansare, cl─âtinare, leg─ânare, pendulare. ÔÖŽ Fig. ╚śov─âial─â, ezitare; fluctua╚Ťie. ÔÇô V. oscila.
OSCILÁ, oscilez, vb. I. Intranz. 1. A se legăna, a se balansa, a se mișca alternativ în sensuri opuse. Capul... îi oscila în mers la stînga și la dreapta. SADOVEANU, A. L. 203. 2. Fig. A fi instabil, nehotărît, a sta în cumpănă, a șovăi, a ezita; a fluctua. Unele nume recente oscilează în ce privește genul. GRAM. ROM. I 126.
OSCIL├üRE, oscil─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a oscila ╚Öi rezultatul ei. 1. Mi╚Öcare, cl─âtinare, leg─ânare. Oscil─ârile unui pendul. Ôľş Atent numai ╚Öi numai la oscil─ârile volanului, a str─âb─âtut vreo cinci sute de metri. GALAN, B. I 102. 2. Fig. Nehot─âr├«re, ╚Öov─âial─â, ezitare; fluctuare.
oscilá (a ~) vb., ind. prez. 3 oscileáză
osciláre s. f., g.-d. art. oscilắrii; pl. oscilắri
oscil├í vb., ind. prez. 1 sg. oscil├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. oscile├íz─â
osciláre s. f., g.-d. art. oscilării; pl. oscilări
OSCILÁ vb. 1. v. balansa. 2. v. vibra.
OSCILÁ vb. v. codi, ezita, fluctua, pregeta, schimba, șovăi, varia.
OSCIL├üRE s. 1. v. balansare. 2. v. fluctua╚Ťie.
OSCIL├üRE s. v. codeal─â, codire, ezitare, fluctua╚Ťie, ├«ndoial─â, nehot─âr├óre, pregetare, ╚Öov─âial─â, ╚Öov─âire.
OSCIL├ü vb. I. intr. 1. A se mi╚Öca alternativ ├«n direc╚Ťii opuse. 2. (Fig.) A manifesta nehot─âr├óre; a ╚Öov─âi; (p. ext.) a fluctua. [< fr. osciller, cf. lat. oscillare].
OSCIL├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a oscila ╚Öi rezultatul ei; cl─âtinare; (fig.) ezitare; fluctua╚Ťie. [< oscila].
OSCIL├ü vb. intr. 1. a se mi╚Öca alternativ ├«n direc╚Ťii opuse; a se balansa. 2. (fig.) a manifesta nehot─âr├óre; a ezita, a ╚Öov─âi; (p. ext.) a flutura. 3. (despre un sistem fizic) a evolua astfel ├«nc├ót una sau mai multe din m─ârimile sale caracteristice s─â ia succesiv valori pozitive sau negative. (< fr. osciller, lat. oscillare)
A OSCIL├ü ~├ęz intranz. 1) A se mi╚Öca alternativ dintr-o parte ├«n alta; a se balansa; a pendula. 2) fig. A nu se putea hot─âr├«; a sta ├«n cump─ân─â; a ╚Öov─âi, a ezita; a pendula; a balansa. /<fr. osciller
oscilà v. a se mișca alternativ în două sensuri contrare.
*oscila╚Ťi├║ne f. (lat. oscill├ítio, -├│nis). Ac╚Ťiunea de a oscila (de a se leg─âna, de a se mi╚Öca alternativ ├«n coace ╚Öi ├«n colo), cum face un pendul care se mi╚Öc─â, ramurile b─âtute de v├«nt ╚Ö. a. Fig. Fluctua╚Ťiune, schimbare: oscila╚Ťiunile valorilor la burs─â. ÔÇô ╚śi -├í╚Ťie ╚Öi -├íre.
*oscil├ęz v. intr. (lat. oscillor, -├íri ╚Öi -illo, -├íre, d. oscillum, masc─â [a lu─ş Saturn or─ş Bacu1] pe care Romani─ş o sp├«nzura┼ş de copac─ş or─ş de cas─â ╚Öi care se leg─âna de v├«nt). Fac oscila╚Ťiun─ş, m─â leg─ân: pendulu oscileaz─â. Fig. M─â leg─ân cu g├«ndu, ╚Öov─â─şesc: a oscila ├«ntre do┼ş─â hot─âr├«r─ş.
oscila vb. v. CODI. EZITA. FLUCTUA. PREGETA. SCHIMBA. ╚śOV─éI. VARIA.
OSCILA vb. a (se) balansa, a (se) cl─âtina, a (se) leg─âna, a pendula, (rar) a bascula, (├«nv. ╚Öi reg.) a (se) cl─âti, (reg.) a (se) d─âina, a (se) h├«╚Ť├«na, a (se) hlob─âna. (A ~ ├«ntr-o parte ╚Öi ├«n alta.)
OSCILARE s. 1. balans, balansare, cl─âtinare, leg─ânare, oscila╚Ťie, pendulare. (~ limbii unei pendule.) 2. fluctua╚Ťie, oscila╚Ťie. (~ a temperaturii.)
oscilare s. v. CODEAL─é. CODIRE. EZITARE. FLUCTUA╚ÜIE. ├ÄNDOIAL─é. NEHOT─éR├ÄRE. PREGETARE. ╚śOV─éIAL─é. ╚śOV─éIRE.
OSCILARE. Subst. Oscilare, oscila╚Ťie; fluctua╚Ťie, fluctuare, varia╚Ťie. Balans, balansare, cl─âtinare, cl─âtinat, cl─âtin─âtur─â, leg─ânare, leg─ânat, leg─ân─âtur─â (rar), pendulare; tangaj. Ondulare, ondula╚Ťie, unduire. Mi╚Öcare vibratorie, vibrare, vibra╚Ťie, tremur, tremurare, tremurat, tremurici (rar), tremuri╚Ö, trepida╚Ťie (neobi╚Önuit ). Zguduial─â, zguduire, zguduitur─â, scuturare, scuturat, scutur─âtur─â, zdruncin, zdruncinare, zdruncin─âtur─â, hurducare, hurduc─âtur─â, hurduc─âial─â, zg├«l╚Ť├«ial─â, zg├«l╚Ť├«it, zg├«l╚Ť├«itur├ó. F├«lf├«ire, f├«lf├«it, f├«lf├«itur─â (rar), p├«lp├«ial─â, p├«lp├«it, p├«lp├«ire, p├«lp├«itur─â, fluturare, fluturat (rar). Balansier, balansor. Balansoar. Leag─ân, leg─ânel (dim., pop.), leg─âna╚Ö (pop.), leg─ânu╚Ö (reg.), leg├ónu╚Ť (pop.), scr├«nciob, scr├«ncioba╚Ö (dim. reg.); hamac. Pendul. Oscilograf. Osciloscop. Oscilogram─â. Adj. Oscilatoriu, oscilant; fluctuant, variabil, variat. Leg─ân─âtor (rar), pendular; ondulator (rar), ondulatoriu, unduios, unduit (rar). Vibrator, vibrant, tremurat, tremur─âtor, tremur├«nd, trepidant. Zguduitor, zdruncin─âtor. F├«lf├«itor, p├«lp├«itor, flutur─âtor. Vb. A oscila, a fluctua, a varia. A (se) balansa, a (se) cl─âtina, a cl─âti (├«nv. ╚Öi pop.), a (se) leg─âna, a pendula. A ondula, a se undui. A vibra, a tremura, a trepida. A (se) zgudui, a scutura, a zdruncina, a (se) hurduca, a (se) hurduc─âi (reg.), a (se) zg├«l╚Ť├«i, a zg├«l╚Ť├«ia (pop.), a zg├«cina (reg.), a (se) h├«╚Ť├«na, a (se) h├«╚Ť├«i (reg.). Adv. ├Äncoace ╚Öi ├«ncolo, ├«ntr-o parte ╚Öi ├«ntr-alta, ├«n sus ╚Öi-n jos; hurduz-burduz (rar). V. mi╚Öcare.

Oscilare dex online | sinonim

Oscilare definitie

Intrare: oscila
oscila verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: oscilare
oscilare substantiv feminin