Dicționare ale limbii române

3 intrări

5 definiții pentru oscar

OSCÁR s.n. Premiu cinematografic acordat de Academia Statelor Unite și constând dintr-o statuetă de aur, care se atribuie anual, la Hollywood, celor mai mari talente ale anului. [< fr., it., engl. oscar < Oscar – nume cu etimologie bazată pe un echivoc: secretarul Academiei, văzând omul care purta statueta, îl luă drept propriul său unchi, Oscar, pe care îl aștepta; un ziarist care l-a auzit spunând: „Iată-l pe Oscar”, anunță că premiile se numeau Oscar].
ÓSCAR s. n. premiu cinematografic, statuetă de aur, care se atribuie anual, la Hollywood, celor mai mari talente ale anului; statueta însăși. (< fr., engl. oscar)
Oscar I m. rege al Suediei și Norvegiei, fiul lui Bernadotte (1844-1859). ║ OSCAR II, urmă fratelui său Carol XV (1872), rege al Suediei și al Norvegiei până la 1905, apoi rege numai al Suediei după separarea celor două țări în 1905 (1829-1907).
OSCAR, cel mai important premiu de film, acordat anual, începând cu 1929, de Academia de Arte și Științe Cinematografice (înființată în 1927 la Hollywood), constând într-o statuetă placată cu aur, operă a sculptorului G. Stanley, după un desen al scenografului G. Gibbons. Se acordă pentru următoarele categorii (la început șase, iar azi 25): regie, interpretare (cel mai bun actor și actriță în rol principal și secundar), scenariu, muzică, imagine și pentru cel mai bun film străin (care nu este de limbă engleză).
OSCAR (OSKAR), numele a doi regi ai Suediei și Norvegiei O. I (1844-1859), fiul lui Jean-Baptiste-Jules Bernadotte, devenind regele Carol XIV, căruia i-a succedat. A promovat reforme sociale, economice și administrative care au dus la crearea statului modern; adept al uniunii țărilor scandinave; O. II (1872-1907), fiul precedentului. A încercat să mențină, fără succes, unitatea regatului, fiind confruntat cu separarea Norvegiei (1905). Autor dramatic și de lucrări istorice.

Oscar dex online | sinonim

Oscar definitie

Intrare: oscar
oscar
Intrare: Oscar
Oscar
Intrare: oscar
oscar pl. oscare
oscar pl. oscaruri