Dicționare ale limbii române

2 intrări

20 definiții pentru ornare

ORNÁ, ornez, vb. I. Tranz. A pune în valoare, a înfrumuseța un lucru adăugându-i o podoabă; a împodobi, a decora. – Din fr. orner, lat. ornare.
ORNÁRE s. f. Acțiunea de a orna; împodobire, decorare. – V. orna.
ORNÁ, ornez, vb. I. Tranz. A pune în valoare, a înfrumuseța un lucru adăugându-i o podoabă; a împodobi, a decora. – Din fr. orner, lat. ornare.
ORNÁRE s. f. Acțiunea de a orna; împodobire, decorare. – V. orna.
ORNÁ, ornez, vb. I. Tranz. (Franțuzism) A împodobi, a decora. V. înfrumuseța. Brațul stîng, ornat cu brățări la umăr și la mînă, ținea un arc. ODOBESCU, S. III 57. Galeria de portreturi ce ornează salonul. ALECSANDRI, T. 1422. Scara întreagă a acestui palat a fost de marmură și ornată de o singură viță sculptată de jos pînă sus. BOLLIAC, O. 291.
ORNÁRE s. f. Acțiunea de a orna; decorare.
orná (a ~) vb., ind. prez. 3 orneáză
ornáre s. f., g.-d. art. ornắrii
orná vb., ind. prez. 1 sg. ornéz, 3 sg. și pl. orneáză
ornáre s. f., g.-d. art. ornării
ORNÁ vb. 1. v. împodobi. 2. a împodobi, a înfrumuseța, (rar) a agrementa, (reg.) a înfrumoșa. (A ~ un parc.) 3. v. garnisi.
ORNÁRE s. 1. v. decorare. 2. v. garnisire.
ORNÁ vb. I. tr. A împodobi; a decora. [< lat. ornare, cf. fr. orner, it. ornare].
ORNÁRE s.f. Acțiunea de a orna și rezultatul ei; împodobire. [Pl. -nări. / < orna].
ORNÁ vb. tr. a împodobi; a decora. (< fr. orner, lat. ornare)
A ORNÁ ~éz tranz. (lucruri, obiecte) A face să devină (mai) frumos, adăugând elemente decorative; a împodobi; a înfrumuseța. /<fr. orner, lat. ornare
ornà v. a înfrumuseța cu găteli, a împodobi.
*ornéz v. tr. (lat. ornare, a orna). Împodobesc, înfrumusețez, decorez: a orna un parc cu státue. Fig. Ilustrez, fac glorios orĭ amabil: virtuțile ornează sufletu.
ORNA vb. 1. a decora, a găti, a împodobi, a înfrumuseța, a ornamenta, a pavoaza. (A ~ fațada unei clădiri.) 2. a împodobi, a înfrumuseța, (rar) a agrementa, (reg.) a înfrumoșa. (A ~ un parc.) 3. a garnisi, a împodobi, a ornamenta. (A ~ o rochie cu...)
ORNARE s. 1. decorare, decorație, gătire, împodobire, înfrumusețare, ornamentare, pavoazare. (~ unei clădiri.) 2. garnisire, împodobire, ornamentare. (~ unei rochii cu...)

Ornare dex online | sinonim

Ornare definitie

Intrare: orna
orna verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: ornare
ornare substantiv feminin