Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

8 defini╚Ťii pentru orchestrion

ORCHESTRI├ôN, orchestrioane, s. n. Instrument muzical ├«n form─â de org─â sau de pian, cu dou─â sau cu mai multe claviaturi. [Pr.: -tri-on] ÔÇô Din fr. orchestrion, germ. Orchestrion.
ORCHESTRI├ôN, orchestrioane, s. n. Instrument muzical ├«n form─â de org─â sau de pian, cu dou─â sau cu mai multe claviaturi. [Pr.: -tri-on] ÔÇô Din fr. orchestrion, germ. Orchestrion.
orchestrión (-tri-on) s. n., pl. orchestrioáne
orchestrión s. n. (sil. -tri-on), pl. orchestrioáne
ORCHESTRIÓN s.n. Instrument muzical în formă de orgă sau de plan, cu două sau mai multe claviaturi. [Pron. -tri-on. / < it. orchestrion, germ. Orchestrion].
ORCHESTRIÓN s. n. instrument muzical mecanic în formă de orgă sau de pian, cu claviaturi, care poate imita sonoritatea unei orchestre. (< it. orchestrion, germ. Orchestrion)
ORCHESTRIÓN ~oáne n. 1) Instrument muzical mecanic (azi aproape ieșit din uz) care imită sonoritatea unei orchestre simfonice. 2) Mică orgă portativă. [Sil. -tri-on] /<fr. orchestrion, germ. Orchestrion
orchestrion, nume generic, atribuit instrumentelor mecanice* (├«n bun─â parte automatizate) care imit─â orchestra*. Se cunosc 5 tipuri principale de o. 1. Un fel de org─â* portabil─â, construit─â ├«n Olanda ├«n 1789 dup─â indica╚Ťiile abatelui Vogler, cu tuburi labiale ╚Öi cu limbi metalice. 2. Un pian* prev─âzut cu un sistem de tuburi de org─â, construit ├«n Praga ├«n 1791 de c─âtre Kunt. 3. Un instr. ├«nrudit cu o. 1 ╚Öi 2, dar perfec╚Ťionat tehnic, realizat la Viena ├«n 1828. 4. Un tip de armoniu*, inventat la Paris, ├«n 1844. 5. O org─â mecanic─â, construit─â la Dresda ├«n 1851 de c─âtre E.T. Kaufmann (ulterior ├«mbun─ât─â╚Ťit─â), cu tuburi labiale ╚Öi cu limbi metalice, capabil─â s─â imite un num─âr mare de instr. de suflat ╚Öi percu╚Ťie*. Muzica se ├«nregistra pe cilindri speciali, ac╚Ťionati de un mecanism asem─ân─âtor mecanismului de ceasornic. Mai t├órziu, cilindrii au fost ├«nlocui╚Ťi cu rulouri de h├órtie special─â perforat─â, iar ac╚Ťionarea a fost preluat─â de motorul electric. Acest ultim tip de o. s-a r─âsp├óndit ├«n decursul sec. 19 ├«n b├ólciurile ╚Öi cabaretele din toat─â Europa. El rezist─â ├«nc─â ├«n Olanda, ca instr. al muzicienilor ambulan╚Ťi.

Orchestrion dex online | sinonim

Orchestrion definitie

Intrare: orchestrion
orchestrion substantiv neutru
  • silabisire: -tri-on