Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru opunția

OPÚNȚIA, opunția, s. f. Gen de plante din familia cactaceelor, cărnoase, cu ramuri cilindrice sau turtite lateral, de formă ovală, cu spini așezați în smocuri, cu flori mari, albe, roșii sau galbene (Opuntia); plantă care face parte din acest gen. [Pr.: -ți-a] – Din lat., fr. opuntia.
OPÚNȚIA s. f. Gen de plante din familia cactaceelor, cărnoase, cu ramuri cilindrice sau turtite lateral, de formă ovală, cu spini așezați în smocuri, cu flori mari, albe, roșii sau galbene (Opuntia); plantă care face parte din acest gen. [Pr.: -ți-a] – Din lat., fr. opuntia.
!opúnția (-ți-a) s. f., pl. opúnția
opúnția s. f. (sil. -ți-a)
OPÚNȚIA s. v. limba-soacrei.
OPÚNȚIA s.f. (Bot.) Plantă din familia cactaceelor, cu ramuri cilindrice sau turtite, de formă ovală și cu spini așezați în smocuri. [Pron. -ți-a. / < fr. opuntia].
OPÚNȚIA s. f. plantă din familia cactaceelor cu ramuri cilindrice sau turtite, de formă ovală și cu spini așezați în smocuri; limba soacrei. (< lat., fr. opuntia)
OPÚNȚIA f. Gen de plante cărnoase cu spini așezați în smocuri și cu flori albe, roșii sau galbene. [Sil. -ți-a] /<lat., fr. opintia
OPUNTIA Mill., OPUNȚIA, fam. Cactaceae. Gen originar din America de N, America de S, peste 200 specii, cuprinzînd plante înalte (arbuști, arbori), suculente, ramificate, compuse din articulații mari, verzi de obicei sau de aceeași mărime, plate, cilindrice, ovate, globuloase, oblonge, elipsoide, cu frunze mici, caduce. Glochide mici. Flori (staminele nu depășesc învelișul floral) divers colorate. Fruct cărnos( bacă), comestibil la unele specii.

Opunția dex online | sinonim

Opunția definitie

Intrare: opunția (g.-d. -ii)
opunția g.-d. -ii
Intrare: opunția (g.-d. -ia)
opunția g.-d. -ia substantiv feminin
  • silabisire: -ți-a