Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru op╚Ťiune

OP╚ÜI├ÜNE, op╚Ťiuni, s. f. 1. Faptul sau dreptul de a alege din dou─â sau mai multe lucruri, posibilit─â╚Ťi etc.; alegere. ÔÖŽ Spec. Alegere, ├«n temeiul unui drept, ├«ntre dou─â sau mai multe situa╚Ťii juridice. ÔŚŐ Drept de op╚Ťiune = a) drept acordat cuiva de a-╚Öi alege cet─â╚Ťenia (de obicei ├«n cazuri de stabilire ├«n alt stat); b) drept acordat cuiva de a accepta o mo╚Ötenire sau de a renun╚Ťa la ea. 2. Condi╚Ťie stipulat─â uneori ├«n tranzac╚Ťiile comerciale, potrivit c─âreia o parte contractant─â, care ├«╚Öi asum─â obliga╚Ťii ferme, acord─â celeilalte p─âr╚Ťi, pentru un anumit termen, dreptul de a alege ├«ntre diferitele condi╚Ťii alternative ale contractului sau chiar dreptul de a renun╚Ťa la tranzac╚Ťie. [Pr.: -╚Ťi-u-] ÔÇô Din fr. option, lat. optio, -onis.
OP╚ÜI├ÜNE, op╚Ťiuni, s. f. 1. Faptul sau dreptul de a alege din dou─â sau mai multe lucruri, posibilit─â╚Ťi etc. pe acela sau pe aceea care ├«╚Ťi convine; alegere. ÔÖŽ Spec. Alegere, ├«n temeiul unui drept, ├«ntre dou─â sau mai multe situa╚Ťii juridice. ÔŚŐ Drept de op╚Ťiune = a) drept acordat cuiva de a-╚Öi alege cet─â╚Ťenia (de obicei ├«n cazuri de stabilire ├«n alt stat); b) drept acordat cuiva de a accepta o mo╚Ötenire sau de a renun╚Ťa la ea. 2. Condi╚Ťie stipulat─â uneori ├«n tranzac╚Ťiile comerciale, potrivit c─âreia o parte contractant─â, care ├«╚Öi asum─â obliga╚Ťii ferme, acord─â celeilalte p─âr╚Ťi, pentru un anumit termen, dreptul de a alege ├«ntre diferitele condi╚Ťii ale contractului sau chiar dreptul de a renun╚Ťa la tranzac╚Ťie. [Pr.: -╚Ťi-u-] ÔÇô Din fr. option, lat. optio, -onis.
OP╚ÜI├ÜNE, op╚Ťiuni, s. f. 1. Faptul sau dreptul de a alege, de a prefera dintre dou─â sau mai multe lucruri, posibilit─â╚Ťi etc. pe aceea care ├«╚Ťi convine. ÔŚŐ Drept de op╚Ťiune = drept acordat cuiva de a-╚Öi alege cet─â╚Ťenia (de obicei ├«n cazuri de trecere a unui teritoriu de Ia un stat la altul). 2. Condi╚Ťie care st─â uneori la baza tranzac╚Ťiilor comerciale, potrivit c─âreia i se acord─â cump─âr─âtorului un termen ├«n─âuntrul c─âruia ei poate definitiva tranzac╚Ťia sau poate renun╚Ťa la ea, pe c├«nd pentru v├«nz─âtor obliga╚Ťia r─âm├«ne ferm─â. Nu lucrez ├«nt├«ia oar─â ├«n materie de petrol. S├«nt s─âtul de op╚Ťiuni ╚Öi puncte de redeven╚Ť─â. C. PETRESCU, R. DR. 201.
op╚Ťi├║ne (-╚Ťi-u-) s. f., g.-d. art. op╚Ťi├║nii; pl. op╚Ťi├║ni
op╚Ťi├║ne s. f. (sil. -╚Ťi-u-), g.-d. art. op╚Ťi├║nii; pl. op╚Ťi├║ni
OPȚIÚNE s. alegere. (~ lui s-a dovedit fericită.)
OP╚ÜI├ÜNE s.f. 1. Faptul sau posibilitatea de a opta, de a alege ├«ntre dou─â sau mai multe lucruri; (spec.) drept al cuiva de a-╚Öi alege cet─â╚Ťenia; optare. 2. Condi╚Ťie existent─â ├«n unele tranzac╚Ťii comerciale, potrivit c─âreia i se acord─â cump─âr─âtorului un termen ├«n care el poate definitiva tranzac╚Ťia sau poate renun╚Ťa la ea, pe c├ónd pentru v├ónz─âtor obliga╚Ťia r─âm├óne ferm─â. [Pron. -╚Ťi-u-. / cf. fr. option, lat. optio].
OP╚ÜI├ÜNE s. f. 1. faptul, dreptul de a (putea) alege ├«ntre dou─â sau mai multe lucruri, posibilit─â╚Ťi etc. 2. condi╚Ťie existent─â ├«n unele tranzac╚Ťii comerciale, potrivit c─âreia i se acord─â cump─âr─âtorului un termen ├«n care el poate definitiva tranzac╚Ťia sau poate renun╚Ťa la ea, pe c├ónd pentru v├ónz─âtor obliga╚Ťia r─âm├óne ferm─â. (< fr. option, lat. optio)
OP╚ÜI├ÜNE ~i f. v. A OPTA. ÔŚŐ Drept de ~ a) drept de a-╚Öi alege cet─â╚Ťenia; b) drept de a accepta sau a renun╚Ťa la o mo╚Ötenire. [Sil. -╚Ťi-u-] /<fr. option, lat. optio, ~onis
op╚Ťiune f. ac╚Ťiunea, facultatea de a opta.
*op╚Ťi├║ne f. (lat. ├│ptio, -├│nis, d. *├│pere, *optum, a dori, de unde vine optare. V. optez, ad-opt). Ac╚Ťiunea sa┼ş facultatea de a opta.
OPȚIUNE s. alegere. (~ lui s-a dovedit fericită.)

Op╚Ťiune dex online | sinonim

Op╚Ťiune definitie

Intrare: op╚Ťiune
op╚Ťiune substantiv feminin
  • silabisire: -╚Ťi-u-