Dicționare ale limbii române

7 definiții pentru onctuozitate

ONCTUOZITÁTE s. f. 1. (Livr.) Faptul de a fi onctuos. ♦ Proprietate a unui lubrifiant de a adera la suprafețele a două piese care alunecă una peste alta cu presiune, asigurând ungerea lor. 2. Fig. Atitudine, comportare mieroasă, insinuantă. [Pr.: -tu-o-] – Din fr. onctuosité.
ONCTUOZITÁTE s. f. 1. Faptul de a fi onctuos. ♦ Proprietate a unui lubrifiant de a adera la suprafețele a două piese care alunecă una peste alta cu presiune, asigurând ungerea lor. 2. Fig. Atitudine, comportare mieroasă, insinuantă. [Pr.: -tu-o-] – Din fr. onctuosité.
ONCTUOZITÁTE s. f. 1. Faptul de a fi onctuos (1). 2. Proprietatea unui lubrifiant de a se interpune ca film subțire între piese care alunecă una peste alta cu presiune, asigurînd ungerea lor. – Pronunțat: -tu-o-.
onctuozitáte (livr.) (onc-tu-o-) s. f., g.-d. art. onctuozitắții
onctuozitáte s. f. (sil. onc-tu-o-), g.-d. art. onctuozității
ONCTUOZITÁTE s.f. 1. Caracterul a ceea ce este onctuos, faptul de a fi onctuos; atitudine, comportare insinuantă. 2. (Tehn.) Calitatea unui lubrifiant de a se menține continuu între două suprafețe care alunecă una peste alta sub presiune mare. [Pron. -tu-o-. / cf. fr. onctuosité].
ONCTUOZITÁTE s. f. 1. faptul de a fi onctuos (2); atitudine, comportare insinuantă. 2. (tehn.) calitate a unui lubrifiant de a se menține continuu între două suprafețe care alunecă una peste alta sub presiune. (< fr. onctuosité)

onctuozitate definitie

onctuozitate dex

Intrare: onctuozitate
onctuozitate substantiv feminin
  • silabisire: onc-tu-o-