Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru omletă

OMLÉTĂ, omlete, s. f. Mâncare făcută din ouă bătute și prăjite în grăsime, uneori cu o umplutură de șuncă, brânză, spanac etc. – Din fr. omelette.
OMLÉTĂ, omlete, s. f. Mâncare făcută din ouă bătute și prăjite în grăsime, uneori cu o umplutură de șuncă, brânză, spanac etc. – Din fr. omelette.
OMLÉTĂ, omlete, s. f. Mîncare făcută din ouă bătute și prăjite în grăsime, uneori cu un adaos de șuncă, brînză, spanac etc.
omlétă s. f., g.-d. art. omlétei; pl. omléte
omlétă s. f., pl. omléte
OMLÉTĂ s. jumări (pl.), (reg.) papară, prajilă, (nordul Mold., Bucov. și nordul Transilv.) papă, (Transilv. și Ban.) păpăradă, ratotă, (Mold. și Bucov.) scrob, (înv., în Transilv.) sfungată. (~ de ouă.)
OMLÉTĂ s.f. Mâncare făcută din ouă bătute și prăjite în grăsime. [< fr. omelette].
OMLÉTĂ s. f. 1. mâncare din ouă bătute și prăjite în grăsime. 2. preparat dulce din ouă, făină, lapte și zahăr, care se umple cu dulceață, fructe etc. (< fr. omelette)
omlétă (omléte), s. f. – Mîncare de ouă bătute prăjite. Fr. omelette.
OMLÉTĂ ~e f. Fel de mâncare pregătită din ouă bătute (cu lapte sau smântână) și prăjite în grăsime (uneori cu adaus de brânză, șuncă, verdețuri etc.). /<fr. omelette
*omlétă f., pl. e (fr. omelette, maĭ vechĭ amelette, care pare a fi o met. din alemette, ĭar acesta din alemelle, alumelle, derivate toate din alamelle, à lamelle, la lamelă, fiindcă omleta e turtită ca o lamă. V. lamelă). Barb. Scrob, jumărĭ nu așa de mult amestecate și maĭ netede, ca o foĭe. V. clătită, scoveargă.
OMLE s. jumări (pl.), (reg.) papară, prajilă, (nordul Mold., Bucov. și nordul Transilv.) papă, (Transilv. și Ban.) păpăradă, ratotă, (Mold. și Bucov.) scrob, (înv., în Transilv.) sfungată. (~ de ouă.)
OMLETĂ, omlete, s.f. Preparat culinar realizat din ouă desfăcute din coajă, bătute, apoi prăjite în tigaie fără a fi amestecate, având forma unei clătite pufoase; poate fi sărată sau dulce, plată (natur sau cu diferite ingrediente încorporate) sau rulată cu o umplutură la mijloc (o compoziție sărată, dulceață, fructe etc.), fiind servită ca preparat de mic dejun, ca antreu sau ca desert.
omletă, omlete s. f. (eufem.) fecale, excremente.

Omletă dex online | sinonim

Omletă definitie

Intrare: omletă
omletă substantiv feminin