Dicționare ale limbii române

2 intrări

5 definiții pentru olympia

Olympia f. oraș în Peloponez (Grecia), unde se celebrau jocurile olympice.
OLIMPIA (OLYMPIA), oraș în Grecia antică, în NE Peloponesului (Elida). Centru religios vestit prin sanctuarele ridicate în cinstea Herei (sec. 6 î. Hr.) și a lui Zeus Olimpianul (în care se găsea statuia criselefantină a acestuia creată de Fidias – sec. 5 î. Hr., una dintre cele șapte minuni ale lumii antice) și prin Jocurile olimpice ce se celebrau, în onoarea acestuia, la fiecare patru ani. Orașul avea un mare stadion, construit în sec. 4 î. Hr., cu o capacitate de 40.000 de locuri. Distrus de cutremurul din 426, a fost descoperit în urma săpăturilor inițiate în sec. 19. Situl arheologic este declarat în 1989, ca aparținând patrimoniului cultural universal.
OLYMPIA v. Olimpia.
OLYMPIA [oulímpiə], oraș în NV S.U.A., situat pe țărmul G. Budd din extremitatea de S a str. Puget Sound, la 97 km de Oc. Pacific și 100 km SSV de Seattle, centrul ad-tiv al statului Washington; 42,5 mii loc. (2000). Aeroport. Reparații navale. Ind. constr. de mașini agricole, a aluminiului, de prelucr. a lemnului și alim. (conserve, brânzeturi). Pescuit. Ostreicultură. Capitoliu (1893). Fundat în 1845; devenit oraș în 1859.
OLYMPIA, celebră sală de spectacole, de 2.000 de locuri, ultimul mare teatru de music-hall parizian. Fondată în 1893 de Joseph Oller, a fost condusă de Brună Coquatrix până în 1954, api de familia sa. A găzduit debutul lui Yves Montand, ultimul recital al lui Edith Piaf, concerte ale marilor muzicieni din întreaga lume.

Olympia dex online | sinonim

Olympia definitie

Intrare: olympia
olympia
Intrare: Olympia
Olympia