Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

17 defini╚Ťii pentru ofert─â

OFERT├ü, ofertez, vb. I. Intranz. (Rar) A face o ofert─â (1). ÔÇô Din ofert─â.
OF├ëRT─é, oferte, s. f. 1. Propunere f─âcut─â de o persoan─â altei persoane pentru v├ónzarea-cump─ârarea unor m─ârfuri, pentru angajarea ├«ntr-o slujb─â, participarea la o ac╚Ťiune, prestarea unor servicii etc.; (concr.) act, document scris prin care se face o astfel de propunere. 2. Cantitate dintr-un bun economic de consum sau dintr-un factor de produc╚Ťie, disponibil─â pentru v├ónzare ├«ntr-o anumit─â perioad─â ╚Öi la un anumit pre╚Ť unitar. ÔÇô Din it. offerta, germ. Offerte.
OFERT├ü, ofertez, vb. I. Intranz. (Rar) A face o ofert─â (1). ÔÇô Din ofert─â.
OF├ëRT─é, oferte, s. f. 1. Propunere f─âcut─â de o persoan─â altei persoane pentru v├ónzarea-cump─ârarea unor m─ârfuri, pentru angajarea ├«ntr-o slujb─â, participarea la o ac╚Ťiune, prestarea unor servicii etc.; (concr.) act, document scris prin care se face o astfel de propunere. 2. Totalitatea m─ârfurilor destinate consumului, aflate ├«n circula╚Ťie. ÔÇô Din it. offerta, germ. Offerte.
OF├ëRT─é, oferte, s. f. 1. Propunere f─âcut─â de cineva care dore╚Öte s─â v├«nd─â o marf─â, s─â angajeze sau s─â se angajeze ├«ntr-un serviciu, s─â ob╚Ťin─â participarea cuiva la o ac╚Ťiune, la o ├«ntreprindere etc.; p. ext. (concretizat) act, document ├«n care se face o astfel de propunere. Gr─âbe╚Öte, c─âci ├«mi retrag oferta. C. PETRESCU, C. V. 315. ├Änc─â nu se hot─âr├«se cine s─â c├«nte doina haiduceasc─â... Mincu... se ofer─â el. Oferta e primit─â. CARAGIALE, O. III 17. 2. Totalitatea m─ârfurilor oferite la un moment dat pe pia╚Ť─â. ÔŚŐ Cerere ╚Öi ofert─â (sau, rar, ofert─â ╚Öi cerere) = raportul dintre cantitatea de m─ârfuri aduse pe pia╚Ť─â ╚Öi posibilitatea de a fi cump─ârate. Munca. devenind ├«n societatea noastr─â o marf─â, ea depinde de starea pie╚Ťii, de legea economic─â a ofertei ╚Öi cererii, de concuren╚Ť─â, ╚Öi, dac─â ├«n pia╚Ť─â va fi mai mult─â ofert─â dec├«t cerere, atunci marfa oferit─â... e cu des─âv├ór╚Öire depreciat─â. GHEREA, ST. CR. II 308.
ofertá (a ~) (rar) vb., ind. prez. 3 oferteáză
of├ęrt─â s. f., g.-d. art. of├ęrtei; pl. of├ęrte
ofert├í vb., ind. prez. 1 sg. ofert├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. oferte├íz─â
of├ęrt─â s. f., g.-d. art. of├ęrtei; pl. of├ęrte
Ofert─â Ôëá cerere
OFERTÁ vb. I. intr. A face o ofertă. [Et. incertă].
OF├ëRT─é s.f. 1. Propunere ├«n leg─âtur─â cu v├ónzarea sau cu cump─ârarea unei m─ârfi, cu angajarea ├«ntr-o slujb─â, cu prestarea unui serviciu etc.; (p. ext.) cerere scris─â prin care se face o asemenea propunere. 2. Totalitatea m─ârfurilor oferite pe pia╚Ť─â ├«ntr-un anumit moment. [< fr. offerte, germ. Offerte, it. offerta].
OFERTÁ vb. intr. a face o ofertă. (< ofertă)
OFÉRTĂ s. f. 1. propunere în legătură cu vânzarea sau cu cumpărarea unei mărfi, cu angajarea într-o slujbă, cu prestarea unui serviciu etc.; document în care se face o astfel de propunere. 2. totalitatea mărfurilor oferite spre vânzare. (< fr. offerte, germ. Offerte, it. offerta)
OF├ëRT─é ~e f. 1) Propunere f─âcut─â ├«n leg─âtur─â cu realizarea unei ac╚Ťiuni. 2) jur. Act prin care se legalizeaz─â o astfel de propunere. 3) Totalitate de m─ârfuri aflate la un moment dat ├«n circula╚Ťie. /<it. offerta, germ. Offerte
ofert─â f. ceeace sÔÇÖofer─â.
*of├ęrt─â f., pl. e (it. offerta, oferire, ce─şa ce se ofer─â, subst. format din part. offerto, offerta, d. offrire, a oferi; fr. offerte ╚Öi ob. offertoire, o parte din liturghia catolic─â c├«nd preutu ├«─ş ofer─â lu─ş Dumneze┼ş p├«nea ╚Öi vinu ├«n ainte de a le sfin╚Ťi). Ac╚Ťiunea de a oferi. Ce─şa ce se ofer─â.

Ofert─â dex online | sinonim

Ofert─â definitie

Intrare: ofert─â
ofert─â substantiv feminin
Intrare: oferta
oferta verb grupa I conjugarea a II-a