Dicționare ale limbii române

2 intrări

8 definiții pentru oersted

OERSTÉD, oerstezi, s. m. Unitate de măsură a intensității câmpului magnetic. [Pr.: örsted] – Din fr. oersted.
OERSTÉD, oerstezi, s. m. Unitate de măsură a intensității câmpului magnetic. [Pr.: örsted] – Din fr. oersted.
oerstéd [oe pron. ö] (oer-) s. m., pl. oerstézi; simb. Oe
OERSTED s.m. (Fiz.) Unitate de măsură pentru intensitatea unui câmp magnetic, egală cu intensitatea câmpului magnetic căruia îi corespunde în vid inducția magnetică de un gauss. [Pron. ör-sted. / < fr. oersted, cf. Oersted – fizician danez].
OERSTED /ÖRSTÉD/ s. m. unitate de măsură pentru intensitatea câmpului magnetic, egală cu 80 de amper-spire pe metru. (< fr. oersted)
Oersted m. celebru fizician danez imortalizat prin descoperirea electromagnetismului (1774-1851).
OERSTED [örsted] (< fr. {i}; {s} n. pr. Oersted) s. m. Unitate de măsură a intensității câmpului magnetic a cărui inducție, în vid, este un gauss (simbol: Oe), egală cu 79,577 de amper-spire pe metru.
OERSTED (ØRSTED) [órstid], Hans Christian (1777-1851), fizician și chimist danez. Fondator (1825) și prof. al Școlii Politehnice din Copenhaga. Întemeietorul Societății pentru progresul științelor (1824). A descoperit (1820) acțiunea curentului electric, care străbate un conductor, asupra acului magnetic, punând bazele electromagnetismului a elaborat un procedeu pentru obținerea aluminiului metalic (1825). Studii asupra compresibilității solidelor și lichidelor.

oersted definitie

oersted dex

Intrare: oersted
oersted substantiv masculin
  • silabisire: oer-
  • pronunție: örstéd
Intrare: Oersted
Oersted