Dicționare ale limbii române

2 intrări

17 definiții pentru odrăslire

ODRĂSLI, odrăslesc, vb. IV. Intranz. (Înv. și pop.) 1. A se naște, a se ivi; a crește, a se dezvolta. 2. (Despre plante; la pers. 3) A da mlădițe, a lăstari; p. ext. a înmuguri, a înverzi. – Din odraslă.
ODRĂSLÍRE, odrăsliri, s. f. (Înv. și pop.) Faptul de a odrăsli. – V. odrăsli.
ODRĂSLÍ, odrăslesc, vb. IV. Intranz. 1. A se naște, a se ivi; a crește, a se dezvolta. 2. (Înv. și pop.; despre plante; la pers. 3) A da mlădițe, a lăstări; p. ext. a înmuguri, a înverzi. – Din odraslă.
ODRĂSLÍRE, odrăsliri, s. f. Faptul de a odrăsli. – V. odrăsli.
ODRĂSLÍ, odrăslesc, vb. IV. lntranz. 1. A se naște, a se ivi; a crește. Sate odrăsliră din vetrele brazilor tăiați. GALACTION, O. I 254. Popoare vechi s-au risipit, iar altele au odrăslit și s-au ridicat pe sfărămăturile lor. VLAHUȚĂ, O. A. 409. ◊ Fig. Într-o zi – are să odrăslească și pentru noi binele. CAMILAR, N. I 21. Inimi în care odrăslește duhul vrajbei și al răzvrătirii. NEGRUZZI, S. I 274. ◊ Tranz. Să trăiască, Să-nflorească, Coconași să odrăslească. GALACTION, O. I 71. 2. (Despre plante) A da mlădițe, lăstari; p. ext. a înverzi, a înmuguri. S-a iscat de la o vreme o buruiană îndărătnică și păgubitoare... De ce o tai, de ce odrăslește mai vîrtos. SADOVEANU, N. P. 40. Frunză verde liliac, Bată-l vina de gîndac, C-au mîncat frunza de fag; N-au lăsat să odrăslească, Fetele să se umbrească. SEVASTOS, C. 83. ◊ Tranz. Și iarăși unde firea copaci nu au odrăslit, oamenii, cu feliurimi de meșteșuguri și munci, păduri întregi au sădit. GOLESCU, Î. 143. ◊ (Cu complement intern) Să crească, Să înflorească, Odrasle să odrăslească. TEODORESCU, P. P. 171.
ODRĂSLÍRE s. f. Acțiunea de a odrăsli. Naștere, zămislire; creștere, dezvoltare. (Fig.) Mai cu foc muncea, cu gîndul la odrăslirea aceea a binelui. CAMILAR, N. I 21.Creștere de mlădițe; p. ext. înverzire, înmugurire. O întîlnea, sara, pe vremea odrăslirii răchiților. CAMILAR, N. I 21.
odrăslí (a ~) (înv., pop.) (o-drăs-) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. odrăslésc, imperf. 3 sg. odrăsleá; conj. prez. 3 să odrăsleáscă
odrăslíre (înv., pop.) (o-drăs-) s. f., g.-d. art. odrăslírii; pl. odrăslíri
odrăslí vb. (sil. -drăs-), ind. prez. 1 sg. și 3 pl. odrăslésc, imperf. 3 sg. odrăsleá; conj. prez. 3 sg. și pl. odrăsleáscă
odrăslíre s. f. (sil. -drăs-), g.-d. art. odrăslírii; pl. odrăslíri
ODRĂSLÍ vb. CREȘTE. DEZVOLTA. ÎNĂLȚA. ÎNMUGURI. LĂSTĂRI. MĂRI. MUGURI. PRODUCE. RODI.
ODRĂSLÍRE s. v. lăstărire.
A ODRĂSLÍ pers.3 ~éște 1. intranz. 1) (despre plante) A da mulți lăstari, mlădițe; a lăstări; a mlădi. 2) A se acoperi cu muguri; a da muguri; a înmuguri. 3) înv. A apărea prima dată; a lua ființă; a se naște. 2. tranz. (despre ființe și plante) A naște periodic și într-un număr mare; a plodi; a prăsi. [Sil. -drăs-] /Din odraslă
odrăslì v. 1. a da muguri, a rodi: copacul voește să tot odrăslească PANN; 2. fig. a încolți: inimi în care odrășlește duhul vrajbei NEGR.
odrăslésc v. intr. (d. odraslă). Încolțesc, răsar: din acest trunchĭ aŭ odrăslit alțĭ copacĭ. Fig. Din vorba rea odrăslește ura.
odrăsli vb. v. CREȘTE. DEZVOLTA. ÎNĂLȚA. ÎNMUGURI. LĂSTĂRI. MĂRI. MUGURI. PRODUCE. RODI.
odrăslire s. v. LĂSTĂRIRE.

Odrăslire dex online | sinonim

Odrăslire definitie

Intrare: odrăsli
odrăsli verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
  • silabisire: -drăs-
Intrare: odrăslire
odrăslire substantiv feminin
  • silabisire: -drăs-