Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

28 defini╚Ťii pentru observare

OBSERV├ü, observ, vb. I. Tranz. 1. A b─âga de seam─â, a remarca. ÔÖŽ A exprima o observa╚Ťie, a constata. ÔÖŽ A atrage cuiva aten╚Ťia; p. ext. a dojeni, a repro╚Öa. 2. A examina cu aten╚Ťie, a studia, a cerceta; a scruta. 3. A spiona, a iscodi, a p├óndi.4. (Rar) A respecta legile, obiceiurile etc. ÔÇô Din fr. observer, lat. observare.
OBSERV├üRE, observ─âri, s. f. 1. Ac╚Ťiunea de a observa ╚Öi rezultatul ei. ÔÖŽ (Rar) Observa╚Ťie (3). 2. (Mil.) Cercetare, supraveghere executat─â asupra inamicului ╚Öi a obiectivelor lui, cu ochiul liber sau cu aparate optice, ├«n scopul ob╚Ťinerii unor date. 3. Prima faz─â a cercet─ârii statistice, care const─â ├«n ├«nregistrarea unitar─â a datelor privind caracteristicile unit─â╚Ťilor unei colectivit─â╚Ťi statistice. ÔÇô V. observa.
OBSERV├ü, obs├ęrv, vb. I. Tranz. 1. A b─âga de seam─â, a remarca. ÔÖŽ A exprima o observa╚Ťie, a constata. ÔÖŽ A atrage cuiva aten╚Ťia; p. ext. a dojeni, a repro╚Öa. 2. A examina cu aten╚Ťie, a studia, a cerceta; a scruta. 3. A spiona, a iscodi, a p├óndi. 4. (Rar) A respecta legile, obiceiurile etc. ÔÇô Din fr. observer, lat. observare.
OBSERV├üRE, observ─âri, s. f. 1. Ac╚Ťiunea de a observa ╚Öi rezultatul ei. ÔÖŽ (Rar) Observa╚Ťie (3). 2. (Mil.) Cercetare, supraveghere executat─â asupra inamicului ╚Öi a obiectivelor lui, cu ochiul liber sau cu aparate optice, ├«n scopul ob╚Ťinerii unor date. 3. Prima faz─â a cercet─ârii statistice, care const─â ├«n ├«nregistrarea unitar─â a datelor privind caracteristicile unit─â╚Ťilor unei colectivit─â╚Ťi statistice. ÔÇô V. observa.
OBSERV├ü, obs├ęrv, vb. I. Tranz. 1. A b─âga de seam─â, a remarca. Ai observat c├«t de strein─â trece prin aceast─â lume nou─â? C. PETRESCU, C. V. 76. ├Äntre invita╚Ťi observai pe un b─ârbat frumos. GALACTION, O. I 102. Cine are geniu ╚Öi nu va observa aceasta se va pierde. BOLINTINEANU, O. 356. ÔÖŽ A exprima, a face o observa╚Ťie, a constata. Sim╚Ťind ├«n glasul ├«nv─â╚Ť─âtorului un fel de amenin╚Ťare ascuns─â, Titu Herdelea observ─â, ├«mp─âciuitor. REBREANU, R. I 108. ÔÖŽ A atrage aten╚Ťia, a face observa╚Ťie. Fie-mi iertat. a v─â observa c─â ace╚Öti oameni s-au purtat viteje╚Öte, ╚Öi c─â nu merit─â a╚Öa asprime. ALECSANDRI, T. II 15.2. A cerceta, a privi, a scruta, a examina cu aten╚Ťie, de aproape. Aprodul... o observa ├«n t─âcere. SADOVEANU, B. 80. ├Äncepu s─â observe cu aten╚Ťie odaia. VLAHU╚Ü─é, O. A. III 8. ÔÖŽ Refl. A privi cu aten╚Ťie propriile sale ac╚Ťiuni, a-╚Öi controla gesturile, atitudinea; a se studia. 3. A spiona, a iscodi, a p├«ndi. Ea se ivi ├«n fereastr─â. El se retrase dup─â perdea, ca s-o observe. EMINESCU, N. 75. 4. (Rar, cu privire la legi, obiceiuri etc.) A respecta, a ╚Ťine, a p─âzi.
OBSERV├üRE, observ─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) observa ╚Öi rezultatul ei. 1. Cercetare, scrutare, examinare. Observarea naturii. 2. (Rar) Observa╚Ťie, constatare, remarc─â; p. ext. reflec╚Ťie, considera╚Ťie. Beizade ├«i t─âlm─âci cu pl─âcere, numaidec├«t, observ─ârile filozofice ale ╚Ö─âtrarului. SADOVEANU, Z. C. 41. Aceast─â observare este foarte pu╚Ťin m─âgulitoare pentru ambi╚Ťia mea de narator. ALECSANDRI, C. 82. Dac─â ne ├«ncerc─âm a face oarecare observ─âri asupra limbii noastre... n-avem nicidecum preten╚Ťia a fi privi╚Ťi ca ni╚Öte legiuitori. NEGRUZZI, S. I 337. 3. (Rar) Respectare (a unei legi, a unui obicei etc.).
observ├í (a ~) vb., ind. prez. 3 obs├ęrv─â
observáre s. f., g.-d. art. observắrii; pl. observắri
observ├í vb., ind. prez. 1 sg. obs├ęrv, 3 sg. ╚Öi pl. obs├ęrv─â
observáre s. f., g.-d. art. observării; pl. observări
OBSERV├ü vb. 1. v. examina. 2. v. constata. 3. v. supraveghea. 4. v. spiona. 5. a percepe, a remarca, a re╚Ťine, a sesiza, a vedea, a z─âri, (├«nv.) a privi. (N-ai ~ nici o schimbare?) 6. v. vedea. 7. v. cunoa╚Öte. 8. v. semnala.
OBSERV├ü vb. v. respecta, ╚Ťine.
OBSERVÁRE s. 1. v. examinare. 2. v. relevare. 3. v. părere.
OBSERV├üRE s. v. critic─â, obiec╚Ťie, observa╚Ťie, rezerv─â.
OBSERV├ü vb. I. tr. 1. A b─âga de seam─â, a remarca. ÔÖŽ A atrage aten╚Ťia, a face o remarc─â, o observa╚Ťie. 2. A cerceta, a examina atent. ÔÖŽ A supraveghea ac╚Ťiunile cuiva; a controla. 3. A p├óndi, a iscodi. [P.i. obs├ęrv, 3,6 -v─â. / < cf. fr. observer, lat. observare].
OBSERV├üRE s.f. 1. Ac╚Ťiunea de a observa ╚Öi rezultatul ei. ÔÖŽ Observa╚Ťie (3). 2. (Mil.) Cercetare, supraveghere a inamicului ╚Öi a obiectivelor lui ├«n scopul ob╚Ťinerii de informa╚Ťii; observa╚Ťie. 3. (Statist.) Prima faz─â a cercet─ârii, const├ónd ├«n ├«nregistrarea informa╚Ťiilor cu privire la caracteristicile unit─â╚Ťilor unei colectivit─â╚Ťi statistice. [< observa].
OBSERV├ü vb. tr. 1. a b─âga de seam─â, a remarca. ÔŚŐ a atrage aten╚Ťia, a face o remarc─â, o observa╚Ťie. 2. a cerceta, a examina atent. ÔŚŐ a supraveghea ac╚Ťiunile cuiva; a controla. 3. a p├óndi, a iscodi. (< fr. observer, lat. observare)
OBSERV├üRE s. f. 1. ac╚Ťiunea de a observa. ÔŚŐ observa╚Ťie (3). 2. (mil.) cercetare, supraveghere a inamicului ╚Öi a obiectivelor lui ├«n scopul ob╚Ťinerii de informa╚Ťii. 3. (stat.) prima faz─â a cercet─ârii, const├ónd din ├«nregistrarea informa╚Ťiilor cu privire la caracteristicile unit─â╚Ťilor unei colectivit─â╚Ťi statistice. (< observa)
observ├í (obs├ęrv, ├ít), vb. ÔÇô 1. A remarca. ÔÇô 2. (Arg.) A avea bani. Fr. observer. ÔÇô Der. (din fr.) observa╚Ťi(un)e, s. f.; observator, s. m.; neobservat, adj. (nev─âzut).
A OBSERV├ü obs├ęrv tranz. 1) A fixa cu v─âzul ├«ntr-un fragment scurt de timp; a distinge fugitiv cu privirea; a z─âri. 2) A sesiza atr─âg├ónd aten╚Ťia; a remarca. ~ un detaliu artistic. 3) A privi cu aten╚Ťie, pentru a-╚Öi forma o p─ârere. 4) A urm─âri pe ascuns; a p├óndi. 5) ├«nv. (legi, obiceiuri etc.) A lua ├«n considera╚Ťie, acord├ónd aten╚Ťia cuvenit─â; a ├«ndeplini ├«ntocmai; a respecta. ~ datinele str─âmo╚Öe╚Öti. /<fr. observer, lat. observare
observ├á v. 1. a cerceta cu ├«ngrijire lucruri fizice sau morale: a observa astrele; 2. a se conforma cu prescrip╚Ťiunea unei legi sau regule; 3. a b─âga de seam─â.
*obs├ęrv, a -├í v. tr. (lat. ob-servare. V. con-serv, s─ârbez). ├Ämplinesc o lege, o regul─â, m─â conformez legi─ş, regule─ş: a observa legea. M─â u─şt cu aten╚Ťiune, studiez: a observa cursu stelelor. Spionez: du╚Ömani─ş te observ─â. ─Ča┼ş sama, prind cu aten╚Ťiunea: p─âzitoru observase c─â cineva se apropie. V. refl. Bag de sam─â, ├«s atent la ce─şa ce fac: acest om se observ─â mult ├«n societate. M─â spionez, m─â supraveghez reciproc: cele do┼ş─â armate se observa┼ş.
*observa╚Ťi├║ne f. (lat. observ├ítio, -├│nis). Supunere unei leg─ş, une─ş regule: observarea regulamentulu─ş. Aten╚Ťiune dat─â unu─ş lucru, studi┼ş: observa╚Ťiunea v─şe╚Ťi─ş furnicilor. Lucru observat, descoperire: importantele observa╚Ťiun─ş ale acestu─ş savant. Ob─şec╚Ťiune, reflexiune: permite-m─ş o observa╚Ťiune. Atragere de aten╚Ťiune, mustrare: profesoru ─ş-a f─âcut aspre observa╚Ťiun─ş. Ac╚Ťiunea de a spiona: armat─â de observa╚Ťiune (a mi╚Öc─ârilor du╚Ömanului), a sta ├«n observa╚Ťiune (a spiona). B─âgare de sam─â, aten╚Ťiune: asta nÔÇÖa sc─âpat observa╚Ťiuni─ş lu─ş. ÔÇô ╚śi -├í╚Ťie ╚Öi -├íre.
observa vb. v. RESPECTA. ȚINE.
OBSERVA vb. 1. a analiza, a cerceta, a examina, a m─âsura, a scruta, a studia, a urm─âri, (pop.) a iscodi, (├«nv. ╚Öi reg.) a oglindi, (├«nv.) a cerca, a ispiti. (├Äl ~ cu aten╚Ťie.) 2. a constata, a remarca, a sesiza, a vedea, (Mold., Transilv. ╚Öi Ban.) a z─âpsi. (A ~ c─â e sup─ârat─â.) 3. a supraveghea, a urm─âri. (├Äi ~ toate mi╚Öc─ârile.) 4. a iscodi, a p├«ndi, a spiona, a urm─âri, (├«nv. ╚Öi pop.) a priveghea, (pop.) a cerca, (├«nv. ╚Öi reg.) a acera, a p─âzi. (├Äi ~ din umbr─â.) 5. a percepe, a remarca, a re╚Ťine, a sesiza, a vedea, a z─âri, (├«nv.) a privi. (N-ai ~ nici o schimbare?) 6. a vedea, a z─âri, (arg.) a gini. (Ce ~ la orizont ?) 7. a (se) cunoa╚Öte, a (se) remarca, a (se) vedea. (Se ~ c─â a trecut pe aici.) 8. a nota, a releva, a remarca, a re╚Ťine, a semnala, a sublinia. (S─â ~ urm─âtoarele ├«nsu╚Öiri...)
observare s. v. CRITICĂ. OBIECȚIE. OBSERVAȚIE. REZERVĂ.
OBSERVARE s. 1. analiz─â, cercetare, examinare, observa╚Ťie, scrutare, studiere, studiu, (pop.) iscodire, (├«nv.) iscoad─â, ispit─â, ispitire. (~ atent─â a cuiva.) 2. relevare, remarcare, semnalare, sesizare, subliniere. (~ unei anumite semnifica╚Ťii.) 3. considera╚Ťie, considerent, constatare, idee, observa╚Ťie, opinie, p─ârere, reflec╚Ťie, reflexie, remarc─â. (C├«teva ~ asupra...)
OBSERVAREA procedeu de baz─â al cercet─ârii spa╚Ťiului aerian, maritim ╚Öi terestru, const├ónd ├«n supravegherea c├ómpului de lupt─â, pentru ob╚Ťinerea de informa╚Ťii despre inamic, teren sau trupe proprii cu ajutorul aparaturii sau cu ochiul liber. Observarea aerian─â este executat─â cu mijloace aeriene: aeronave, mijloace de zbor f─âr─â pilot ╚Öi sateli╚Ťi cu aparatur─â automat─â de observare ╚Öi transmitere, put├ónd fi executat─â pe orice vreme (├«n infraro╚Öu) ╚Öi la orice distan╚Ť─â. Observarea sp╚Ťiului aerian const─â ├«n supravegherea acestuia de c─âtre observatorii posturilor de comand─â, ├«n scopul descoperirii ╚Ťintelor aeriene. Observarea naval─â const─â ├«n supravegherea spa╚Ťiului maritim de c─âtre observatorii de la bordul avioanelor sau elicopterelor.

Observare dex online | sinonim

Observare definitie

Intrare: observa
observa verb grupa I conjugarea I
Intrare: observare
observare substantiv feminin