Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

14 defini╚Ťii pentru obnubilare

OBNUBIL├ü, pers. 3 obnubileaz─â, vb. I. Refl. (Rar; despre vedere, memorie) A se ├«ntuneca, a sl─âbi, a se umbri. ÔÇô Din lat. obnubilare, fr. obnubiler.
OBNUBIL├üRE, obnubil─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a se obnubila ╚Öi rezultatul ei. ÔÖŽ Stare de apatie, de amor╚Ťeal─â fizic─â ╚Öi psihic─â general─â, cu ├«ncetinirea g├óndirii, cauzat─â de unele boli ale sistemului nervos sau cardiovascular; obnubila╚Ťie. ÔÇô V. obnubila.
OBNUBIL├ü, pers. 3 obnubileaz─â, vb. I. Refl. (Rar; despre vedere, memorie) A se ├«ntuneca, a sl─âbi, a se umbri. ÔÇô Din lat. obnubilare, fr. obnubiler.
OBNUBIL├üRE, obnubil─âri, s. f. (Rar) Ac╚Ťiunea de a se obnubila ╚Öi rezultatul ei. ÔÖŽ Stare de ├«ntunecare par╚Ťial─â a cuno╚Ötin╚Ťei, stare general─â proast─â, cauzat─â de unele boli ale sistemului nervos sau cardiovascular; obnubila╚Ťie. ÔÇô V. obnubila.
!obnubilá (a se ~) vb. refl., ind. prez. 3 se obnubileáză
obnubiláre s. f., g.-d. art. obnubilắrii; pl. obnubilắri
obnubilá vb., ind. prez. 3 sg. obnubileáză
obnubiláre s. f., g.-d. art. obnubilării; pl. obnubilări
OBNUBIL├üRE s. v. obnubila╚Ťie.
OBNUBILÁ vb. I. tr., refl. (Liv.) A (se) întuneca, a slăbi. [Cf. it., lat. obnubilare, fr. obnubiler].
OBNUBIL├üRE s.f. (Liv.) Ac╚Ťiunea de a (se) obnubila ╚Öi rezultatul ei. ÔÖŽ (Med.) Stare patologic─â manifestat─â prin ame╚Ťeli, prin pierderea temporar─â a con╚Ötiin╚Ťei; obnubila╚Ťie. [< obnubila].
OBNUBILÁ vb. tr., refl. (despre vedere, memorie etc.) a slăbi; a (se) întuneca. (< fr. obnubiler, lat. obnubilare)
A SE OBNUBILÁ pers. 3 se ~eáză intranz. livr. (despre vedere sau despre memorie) A-și pierde starea normală; a deveni mai slab. /<lat. obnubilare, fr. obnubiler
OBNUBILARE s. (MED.) obnubila╚Ťie.

Obnubilare dex online | sinonim

Obnubilare definitie

Intrare: obnubilare
obnubilare substantiv feminin
Intrare: obnubila
obnubila verb grupa I conjugarea a II-a