Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru obezitate

OBEZITÁTE s. f. Creștere exagerată a greutății corporale ca urmare a acumulării de grăsime în țesutul subcutanat și în jurul viscerelor. – Din fr. obésité.
OBEZITÁTE s. f. Creștere exagerată a greutății corporale printr-o îngrășare anormală, ca urmare a acumulării de grăsime în diferite organe și țesuturi. – Din fr. obésité.
OBEZITÁTE s. f. Stare bolnăvicioasă manifestată printr-o îngrășare anormală. E aceeași Sonia Viișoreanu, mereu torturată de panica obezității. C. PETRESCU, C. V. 252. Mînca mult, se văita că băutura îl balonează și nu se putea reține, oricît medicii îl preveniseră că e predispus la obezitate. REBREANU, R. I 33. E manifest amenințată și de obezitate. CARAGLALE, N. F. 119.
obezitáte s. f., g.-d. art. obezitắții
obezitáte s. f., g.-d. art. obezității
OBEZITÁTE s.f. Stare patologică manifestată printr-o îngrășare anormală. [Cf. fr. obésité, lat. obesitas].
OBEZITÁTE s. f. stare patologică manifestată printr-o îngrășare anormală. (< fr. obésité, lat. obesitas)
OBEZITÁTE f. Îngrășare anormală rezultată din depunerea grăsimii în diferite organe și țesuturi ale corpului; stare obeză. /<fr. obésité
obezitate f. grăsime excesivă.
*obezitáte f. (lat. ob-esitas, -átis). Îngrășare excesivă a unuĭ om.
OBEZITATE. Subst. Obezitate, grăsime, corpolență. Îngrășare, îngrășat, buhăială (rar). Grăsan (depr. sau glumeț), grăsun, buftea (fam. și glumeț); burduhănos (fam.); burtea; huidumă (fam.), grosoman (înv.). Adj. Gras, grăsan (depr. sau glumeț), grăsuț (dim.), grăscean, grăsun, dolofan, rotofei, grăsuliu, durduliu, durd (reg.), bucălai, bucălat, bucăliu (rar), fălcos, rotund, rotunjor (dim.), împlinit, plin, plinuț (dim.), plinișor, corpolent, planturos, solid (fam.); îngrășat, umflat (fig., fam.), obez, buhăit, buged (reg.), puhav, burtos, burticos (rar), burduhănos (fam.), burduhos; gras pepene, gras ca pepenele (ca un pepene). Vb. A se îngrășa, a se umfla, a se rotunji, a se împlini, a se buhăi, a se puhăvi, a face burtă, a prinde carne (seu, osînză), a face fălci, a face ceafă, a face buci; a se sparge de gras. V. deformare, statură.
OBEZITÁTE (< fr., lat.) s. f. Creștere exagerată a greutății corporale (peste 25% față de greutatea normală), cauzată de acumularea unei cantități mari de grăsime în țesutul subcutanat și în jurul viscerelor. Poate fi exogenă, când este determinată de o alimentație excesivă sau endogenă, când apare în urma unor tulburări ale glandelor endocrine ori ale centrilor nervoși din hipotalamus. Constituie un factor de risc în diabetul zaharat, patologia cardiovasculară și arterioscleroză.

obezitate definitie

obezitate dex

Intrare: obezitate
obezitate substantiv feminin