Dicționare ale limbii române

6 definiții pentru nucleosinteză

NUCLEOSINTÉZĂ, nucleosinteze, s. f. Reacție nucleară în lanț care conduce la formarea nucleelor grele ale atomilor din cele ușoare. [Pr.: -cle-o-] – Din fr. nucléosynthèse.
NUCLEOSINTÉZĂ, nucleosinteze, s. f. (Astron.) Formare a nucleelor de elemente chimice în urma reacțiilor termonucleare din stadiile inițiale ale expansiunii universului sau din interiorul stelelor. [Pr.: -cle-o-] – Din fr. nucléosynthèse.
nucleosintéză s. f., g.-d. art. nucleosintézei; pl. nucleosintéze
NUCLEOSINTÉZĂ s.f. (Astr.) Formare a nucleelor de elemente chimice în urma reacțiilor termonucleare din stadiile inițiale ale expansiunii universului și din interiorul stelelor. [Et. incertă].
NUCLEOSINTÉZĂ s. f. 1. procesul de formare a nucleelor atomice. 2. (astr.) formare a nucleelor de elemente chimice în urma reacțiilor termonucleare din stadiile inițiale ale expansiunii universului și din interiorul stelelor. (< fr. nucléosynthèse)
NUCLEOSINTÉZĂ (< nucleo- + sinteză) s. f. Reacție nucleară în lanț care conduce la formarea nucleelor grele a atomilor din cele ușoare. Pe baza n. se explică geneza, proprietățile și distribuția elementelor chimice și ale izotopilor acestora în natură (așa-numita abundență cosmică). În primele momente ale Marii explozii (Big Bang) s-au sintetizat hidrogenul și heliul (care reprezintă 99,9% din materia Universului). Procesul de n. a elementelor mai grele (inclusiv a heliului) a avut și are loc în interiorul stelelor, unde, la temperaturi și presiuni extrem de ridicate, se desfășoară reacții termonucleare care conduc la formarea majorității elementelor chimice. Nucleele atomilor foarte grei se formează prin captarea rapidă a neutronilor, care are loc în explozia supernovelor. Procesul de n. a elementelor ușoare, ca litiul, beriliul, borul, are loc fie în atmosfera unor stele, fie în spațiul interstelar sub acțiunea razelor cosmice.

Nucleosinteză dex online | sinonim

Nucleosinteză definitie

Intrare: nucleosinteză
nucleosinteză substantiv feminin