Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru notariat

NOTARIÁT, notariate, s. n. Instituție publică în care se redactează, se legalizează și se autentifică anumite acte care să înlesnească cetățenilor dovedirea și valorificarea drepturilor lor civile; funcția și activitatea notarului sau a autorității însărcinate cu autentificarea și legalizarea actelor; birou notarial. ◊ Acte de notariat = acte autentice sau care urmează să fie autentificate, legalizate. [Pr.: -ri-at] – Din fr. notariat, germ. Notariat.
NOTARIÁT, notariate, s. n. Instituție publică în care se redactează, se legalizează și se autentifică acte; funcția și activitatea notarului sau a autorității însărcinate cu autentificarea și legalizarea actelor. ◊ Acte de notariat = acte autentice sau care urmează să fie autentificate, legalizate. [Pr.: -ri-at] – Din fr. notariat, germ. Notariat.
NOTARIÁT, notariate, s. n. (Azi mai ales determinat prin «de stat») Instituție publică în care se legalizează și se autentifică acte. ◊ Acte de notariat = acte autentice sau care urmează să fie autentificate, legalizate. (În vechea organizare judecătorească) Secție de notariat = secție a unui tribunal care se ocupa cu înregistrarea, legalizarea, autentificarea actelor. – Pronunțat: -ri-at.
notariát (-ri-at) s. n., pl. notariáte
notariát s. n. (sil. -ri-at), pl. notariáte
NOTARIÁT s.n. 1. Funcția de notar. 2. Instituție publică care autentifică și legalizează acte, contracte etc. [Pron. -ri-at. / < germ. Notariat, cf. fr. notariat].
NOTARIÁT s. n. 1. funcția de notar. 2. instituție publică care autentifică și legalizează acte, contracte etc. (< fr. notariat, germ. Notariat)
NOTARIÁT ~e n. Organ de stat unde se întocmesc și se autentifică acte sau se legalizează copii. [Sil. -ri-at] /<fr. notariat, germ. Notariat
notariat a. făcut de un notar: act notariat. ║ n. funcțiune de notar și biroul notarului.
* notariát n., pl. e (lat. notariatus). Funcțiunea de notar.
NOTARIÁT (< fr., germ.) s. n. Instituție publică având competența de a întocmi, autentifica și legaliza anumite acte, de a da dată certă, de a învesti cu formula executorie înscrisurile autentice, de a elibera certificate de moștenitor și de a face unele constatări sau de a săvârși alte acte de natură a înlesni cetățenilor dovedirea și valorificarea drepturilor civile; funcția și activitatea notarului public; concr. birou notarial; cabinetul sau locul de muncă al unui notar public.

Notariat dex online | sinonim

Notariat definitie

Intrare: notariat
notariat substantiv neutru
  • silabisire: -ri-at