Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru nostalgie

NOSTALG├ŹE, nostalgii, s. f. Sentiment de triste╚Ťe, de melancolie provocat de dorin╚Ťa de a revedea un loc drag, o persoan─â apropiat─â sau de a retr─âi un episod din trecut. A Dorin╚Ť─â (plin─â de regrete) pentru ceva greu de realizat. ÔÇô Din fr. nostalgie.
NOSTALG├ŹE, nostalgii, s. f. Sentiment de triste╚Ťe, de melancolie provocat de dorin╚Ťa de a revedea un loc iubit, o persoan─â apropiat─â sau de a retr─âi un episod din trecut. ÔÖŽ Dorin╚Ť─â (plin─â de regrete) pentru ceva greu de realizat. ÔÇô Din fr. nostalgie.
NOSTALG├ŹE, nostalgii, s. f. Sentiment de triste╚Ťe, de melancolie, provocat de dorin╚Ťa de a revedea un loc iubit (├«n special pe cel natal), de a retr─âi ceva din trecut. Subt farmecul amintirilor, cuprins de o nostalgie dureroas─â, vru s─â se apuce pe loc s─â r─âspund─â, ca ╚Öi c├«nd numai astfel ╚Öi-ar fi putut u╚Öura inima. REBREANU, R. I 32. Stelu╚Ť─â vie ca ╚Öi ele, ├Än nostalgia mea de stele Sim╚Ťeam un dor nem─ârginit De zbor, de pribegit. ALECSANDRI, P. III 116.
nostalg├şe s. f., art. nostalg├şa, g.-d. art. nostalg├şei; pl. nostalg├şi, art. nostalg├şile
nostalg├şe s. f., art. nostalg├şa, g.-d. art. nostalg├şei; pl. nostalg├şi, art. nostalg├şile
NOSTALG├ŹE s. v. dor.
NOSTALG├ŹE s.f. Triste╚Ťe, deprimare cauzat─â de dorin╚Ťa de a reg─âsi, de a revedea ceva iubit, trecut etc. [Gen. -iei. / < fr. nostalgie, cf. gr. nostos ÔÇô ├«ntoarcere, algos ÔÇô triste╚Ťe].
NOSTALG├ŹE s. f. sentiment de triste╚Ťe provocat de dorin╚Ťa de a reg─âsi ceva trecut, de a revedea ceva iubit; dorin╚Ť─â (plin─â de regrete) pentru ceva greu de realizat. (< fr. nostalgie, gr. nostalgia)
NOSTALG├ŹE ~i f. 1) Sentiment de melancolie, produs de dorin╚Ťa de a revedea pe cineva sau ceva drag; dor; alean. 2) Dor de dep─ârt─âri, de necunoscut. /<fr. nostalgie
nostalgie f. dor de patrie și lâncezeală cauzată de acest dor.
* nostalg├şe f. (vgr. nostalgia, d. n├│stos, ├«nturnare, ╚Öi ├ílgos, durere. V. nostim). Dor de ├«nturnare ├«n patrie sa┼ş ├«n alt loc ─şubit: savan╚Ťi─ş a┼ş nostalgia singur─ât─â╚Ťi─ş.
NOSTALGIE s. alean, dor. (Cîntă ca să-și mai potolească ~.)
nostalgie, nostalgii s. f. (pub., peior.) regret fa╚Ť─â de regimul comunist.

Nostalgie dex online | sinonim

Nostalgie definitie

Intrare: nostalgie
nostalgie substantiv feminin