Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru noradrenalină

NORADRENALÍNĂ s. f. (Biol.) Substanță produsă de fibrele nervoase periferice, dar și de sistemul nervos central și de glandele medulosuprarenale, cu o structură apropiată de cea a adrenalinei. – Din fr. noradrénaline.
NORADRENALÍNĂ s. f. (Biol.) Hormon analog adrenalinei care se găsește în glanda suprarenală și în terminațiile nervilor simpatici. – Din fr. noradrénaline.
!noradrenalínă (no-ra-dre-/nor-a-) s. f., g.-d. art. noradrenalínei
noradrenalínă s. f. (sil. -dre-; mf. nor-), g.-d. art. noradrenalínei
NORADRENALÍNĂ s.f. (Biol.) Hormon asemănător adrenalinei, secretat de porțiunea medulară a glandei suprarenale și de terminațiile nervilor simpatici. [< fr. noradrénaline].
NORADRENALÍNĂ s. f. hormon asemănător adrenalinei, secretat de medulosuprarenală, vasoconstrictor și hipotensiv puternic. (< fr. noradrénaline)
noradrenalínă s. f. (biol.) Hormon asemănător adrenalinei, care se găsește în glanda suprarenală și în terminațiile nervilor simpatici ◊ „Această variație de temperatură depinde de cantitatea de adrenalină și noradrenalină produsă de organism, cei doi hormoni intervenind pentru «răcirea» creierului dar fiind și cauza creșterii agresivității.” R.l. 9 VIII 84 p. 6 (din fr. noradrénaline; DEX, DN3)
NORADRENALÍNĂ (< fr.) s. f. Hormon al glandei medulo-suprarenale, cu o structură apropiată de cea a adrenalinei, mediator chimic al sinapselor sistemului nervos vegetativ simpatic. Este un vasoconstrictor mai puternic decât adrenalina; se administrează intravenos sau intracardiac în stări de șoc.

noradrenalină definitie

noradrenalină dex

Intrare: noradrenalină
noradrenalină substantiv feminin
  • silabisire: -dre-; mf. nor-