Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru nominal

NOMIN├üL, -─é, nominali, -e, adj., s. n. 1. Adj. Care con╚Ťine nume, care indic─â un nume, de nume; dup─â nume; pe nume. ÔŚŐ Valoare nominal─â = valoare indicat─â pe o ac╚Ťiune, pe o h├órtie-moned─â (care uneori nu corespunde cu valoarea real─â); valoare oficial─â. Putere (sau valoare) nominal─â = putere pentru care a fost conceput un anumit sistem tehnic. ÔÖŽ Care figureaz─â (numai) cu numele; care este de form─â. ÔÖŽ Care este calculat ├«n bani. 2. Adj. (Gram.) Care face parte din categoria numelui, care ╚Ťine de categoria numelui, care se adaug─â la nume, care formeaz─â un nume. ÔŚŐ Flexiune nominal─â = declinare. Predicat nominal = predicat alc─âtuit dintr-un nume predicativ ╚Öi un verb copulativ la un mod personal. 3. S. n. Valoare nominal─â. ÔÇô Din fr. nominal, lat. nominalis.
NOMIN├üL, -─é, nominali, -e, adj. 1. Care con╚Ťine nume, care indic─â un nume, de nume; dup─â nume; pe nume. ÔŚŐ Valoare nominal─â = valoare indicat─â pe o ac╚Ťiune, pe o h├órtie-moned─â (care uneori nu corespunde cu valoarea real─â); valoare oficial─â. Putere (sau valoare) nominal─â = putere pentru care a fost conceput un anumit sistem tehnic. ÔÖŽ Care figureaz─â (numai) cu numele; care este de form─â. ÔÖŽ Care este calculat ├«n bani. 2. (Gram.) Care face parte din categoria numelui, care ╚Ťine de categoria numelui, care se adaug─â la nume, care formeaz─â un nume. ÔŚŐ Flexiune nominal─â = declinare. Predicat nominal = predicat alc─âtuit dintr-un nume predicativ ╚Öi un verb copulativ la un mod personal. ÔÇô Din fr. nominal, lat. nominalis.
NOMIN├üL, -─é, nominali, -e, adj. Care con╚Ťine nume, de nume; pe nume, dup─â nume. L-au trecut ╚Öi pe el pe acele tabele nominale. CAMILAR, N. I 18. Astfel, la apelul nominal lipsi. BOLINTINEANU, O. 280. ÔŚŐ (Ec. pol.) Valoare nominal─â = valoarea indicat─â pe o ac╚Ťiune, pe o h├«rtie-moned─â, care uneori nu corespunde cu valoarea real─â dup─â cursul zilei; valoare trecut─â ├«n scripte, valoare oficial─â. Valoarea nominal─â a acestui ├«mprumut a fost de... GHICA, S. 449. Salariu nominal = sum─â de bani pe care o prime╚Öte un salariat pentru munca ├«ndeplinit─â. (Gram.) Flexiune nominal─â = flexiunea p─âr╚Ťilor de vorbire declinabile. ├Än ruse╚Öte flexiunea nominal─â e sintetic─â, iar cea verbal─â, e analitic─â. GRAUR, F. L. 180. Predicat nominal = predicat alc─âtuit dintr-un nume predicativ ╚Öi un verb copulativ. ├Än propozi╚Ťia ┬źpup─âza era ceasornicul satului┬╗ (CREANG─é, A. 55), ┬źera ceasornicul┬╗ este predicatul nominal.
nominál1 adj. m., pl. nomináli; f. nominálă, pl. nominále
*nominál2 s. n., pl. nominále
nominál adj. m., pl. nomináli; f. sg. nominálă, pl. nominále
NOMINÁL adj. nominativ. (Libret ~.)
NOMIN├üL, -─é adj. 1. De nume; pe nume; dup─â nume. ÔŚŐ (Ec.) Valoare nominal─â = valoare indicat─â pe o ac╚Ťiune sau pe un bilet de banc─â ╚Öi care nu corespunde uneori cu valoarea ei real─â. 2. (Gram.) Care se refer─â la nume sau face parte din categoria numelui; care formeaz─â un nume. ÔŚŐ Flexiune nominal─â = flexiunea p─âr╚Ťilor de vorbire declinabile; predicat nominal = predicat format dintr-un nume predicativ ╚Öi o copul─â. [Cf. fr. nominal, lat. nominalis < nomen ÔÇô nume].
NOMIN├üL, -─é adj. 1. referitor la nume, pe nume; dup─â nume; pe care e scris numele titularului; nominativ. ÔÖŽ (ec.) valoare ~─â = valoare ├«nscris─â cifric pe o ac╚Ťiune, pe un bilet de banc─â, timbru etc. ÔŚŐ care figureaz─â (numai) cu numele. 2. (gram.) care face parte, care ╚Ťine de categoria numelui. ÔÖŽ flexiune ~─â = declinare. (< fr. nominal, lat. nominalis)
NOMIN├üL ~─â (~i, ~e) 1) Care ╚Ťine de nume; propriu numelor. * Valoare ~─â a) valoare indicat─â pe o h├órtie de banc─â; b) valoare calculat─â ├«n bani. 2) Care figureaz─â doar cu numele, ├«n mod formal. 3) lingv. Care face parte din clasa numelor; care are valoare sau func╚Ťie de nume. ÔŚŐ Predicat ~ predicat format dintr-un verb copulativ ╚Öi un nume predicativ. /<fr. nominal, lat. nominalis
nominal a. relativ la nume: eroare nominală; apel nominal, chemare după nume a membrilor unei adunări; valoare nominală, cea exprimată pe o hârtie-monedă și care obișnuit e superioară valorii reale.
* nomin├íl, -─â adj. (lat. nominalis). Relativ la nume: eroare nominal─â. Cu numele numa─ş, dar f─âr─â alte foloase: st─âp├«nire nominal─â. Ac╚Ťiune nominal─â, ac╚Ťiune nominativ─â, pe care e scris numele posesorulu─ş, nu ÔÇ×la purt─âtorÔÇŁ. Apel nominativ, strigarea elevilor, solda╚Ťilor ╚Öi a altora dup─â numele lor scris pe o list─â or─ş ├«ntrÔÇÖun catalog. Valoare nominal─â, valoarea scris─â a une─ş monete sa┼ş a unu─ş efect comercial ╚Öi care, de multe or─ş, e diferit─â de cea real─â. Adv. Cu numele, nu efectiv: a domni nominal.
diametru nominal, (engl.= nominal diameter) (sedim.), element liniar prin care se exprimă diametrul unui granul sau fragment de rocă echivalent cu diametrul unei sfere al cărui volum este identic cu cel al fragmentului luat în considerare. Este utilizat în analiza granulometrică a depozitelor sedimentare. V. și diametru echivalent.
NOMIN├üL, -─é adj. (cf. fr. nominal, lat. nominalis < nomen ÔÇô nume): ├«n sintagmele construc╚Ťie nominal─â, flexiune nominal─â, grup nominal, morfem nominal, predicat nominal, propozi╚Ťie nominal─â ╚Öi sistem nominal (v.).

Nominal dex online | sinonim

Nominal definitie

Intrare: nominal
nominal adjectiv