Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

24 defini╚Ťii pentru nivela

NIVEL├ü, nivelez, vb. I. Tranz. A face s─â fie la acela╚Öi nivel; a realiza o suprafa╚Ť─â plan─â. ÔÖŽ Fig. A pune pe acela╚Öi plan, a face s─â dispar─â diferen╚Ťele; a egaliza. ÔÖŽ A m─âsura cu ajutorul unor instrumente speciale diferen╚Ťa de nivel dintre dou─â sau mai multe puncte. ÔÇô Din fr. niveler.
NIVÉLĂ s. f. v. nivel.
NIVEL├ü, nivelez, vb. I. Tranz. A face s─â fie la acela╚Öi nivel; a realiza o suprafa╚Ť─â plan─â. ÔÖŽ Fig. A pune pe acela╚Öi plan, a face s─â dispar─â diferen╚Ťele; a egaliza. ÔÖŽ A m─âsura cu ajutorul unor instrumente speciale diferen╚Ťa de nivel dintre dou─â sau mai multe puncte. ÔÇô Din fr. niveler.
NIVÉLĂ s. f. v. nivel (2).
NIVEL├ü, nivelez, vb. I. Tranz. A face ca toate punctele unui teren s─â fie la acela╚Öi nivel, a netezi, a ├«ndrepta. Aleele erau ref─âcute, nivelate cu t─âv─âlugul. MIHALE, O. 14. Mun╚Ťii cei mari cu-ale lor st├«nci, Vreu s─â-i r─âstorn prin v─âi ad├«nci, S─â nivelez tot pre p─âm├«nt. ALECSANDRI, T. I 232.
NIV├ëL─é, nivele, s. f. Instrument format dintr-un tub umplut cu un lichid ├«n care s-a l─âsat un spa╚Ťiu gol (bul─â de aer) ╚Öi care serve╚Öte la stabilirea pozi╚Ťiei orizontale a suprafe╚Ťelor sau a dreptelor; cump─ân─â. Statul nostru se cl─âte╚Öte ├«nc─â nestatornic, ├«ntocmai ca pic─âtura de argint viu ce nu ╚Öi-a g─âsit ├«nc─â echilibrul sub ╚Ťeava de sticl─â a unei nivele. ODOBESCU, S. III 335.
nivelá (a ~) vb., ind. prez. 3 niveleáză
!niv├ęl─â (instrument) s. f., g.-d. art. niv├ęlei; pl. niv├ęle
nivel├í vb., ind. prez. 1 sg. nivel├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. nivele├íz─â
niv├ęl─â s. f. (tehn.), pl. niv├ęle
NIVEL├ü vb. 1. a netezi, (├«nv. ╚Öi reg.) a obli, a sclivisi, (reg.) a asem─âlui, a asem─âna, a t─âp╚Öi. (A ~ suprafa╚Ťa unui obiect.) 2. v. f─â╚Ťui. 3. a ├«ndrepta, a netezi. (~ zidul cu mortar.) 4. v. orizontaliza.
NIVELÁ vb. v. egaliza.
NIVÉLĂ s. (TEHN.) 1. nivelmetru. 2. nivelă cu bulă de aer v. cumpănă.
A se nivela Ôëá a se denivela
NIVEL├ü vb. I. 1. tr. A aduce (un teren) la acela╚Öi nivel; a ├«ndrepta, a netezi. ÔÖŽ (Fig.) A pune pe acela╚Öi plan, a egaliza. ÔÖŽ A m─âsura cu ajutorul unor instrumente speciale diferen╚Ťa de nivel dintre dou─â sau mai multe puncte. 2. refl. A ajunge la acela╚Öi nivel; a se egaliza. [< fr. niveler].
NIV├ëL─é s.f. Instrument folosit pentru stabilirea pozi╚Ťiei orizontale a suprafe╚Ťelor sau a dreptelor. [< fr. nivelle].
NIVELÁ vb. tr. 1. a aduce (un teren etc.) la același nivel; a netezi. 2. (fig.) a pune pe același plan, a egaliza. (< fr. niveler)
NIV├ëL─é s. f. 1. instrument pentru verificarea orizontalit─â╚Ťii unei piese, ma╚Öini, instala╚Ťii, a verticalit─â╚Ťii unui perete ├«n curs de construc╚Ťie. 2. (geol.) instrument pentru m─âsurarea direct─â, pe teren, a diferen╚Ťelor de ├«n─âl╚Ťime ├«ntre dou─â puncte. (< fr. nivelle)
A NIVEL├ü ~├ęz tranz. 1) (suprafe╚Ťe, terenuri etc.) A face s─â devin─â neted; a netezi; a ├«ndrepta; a aplana; a egala. ~ un drum. 2) (diferen╚Ťa de ├«n─âl╚Ťime) A determina cu ajutorul nivelului. 3) fig. A aduce la acela╚Öi nivel; a situa pe acela╚Öi plan; a egala; a aplana. /<fr. niveler
nivel├á v. 1. a m─âsura cu nivelul diferen╚Ťele de ├«n─âl╚Ťime ├«ntre dou─â sau mai multe puncte; 2. a face o suprafa╚Ť─â orizontal─â: a nivela un teren; 3. fig. a face egal: nu se pot nivela inteligen╚Ťele.
* nivel├ęz v. tr. (fr. niveler). M─âsor cu nivelu diferen╚Ťele de ├«n─âl╚Ťime ├«ntre ni╚Öte puncte: a nivela traseu probabil al une─ş c─â─ş ferate. Netezesc un plan, ├«l fac orizontal sa┼ş aproape orizontal: a nivela terenu. Fig. Egalez, reduc la acela╚Ö─ş nivel: uni─ş par a regreta c─â nu pot nivela inteligen╚Ťele.
NIVELA vb. 1. a netezi, (├«nv. ╚Öi reg.) a obli, a sclivisi, (reg.) a asem─âlui, a asem─âna, a t─âp╚Öi. (A ~ suprafa╚Ťa unui obiect.) 2. a f─â╚Ťui, a netezi, (pop.) a obli. (A ~ un perete tencuit.) 3. a ├«ndrepta, a netezi. (~ zidul cu mortar.) 4. a orizontaliza. (A ~ rambleul unei ╚Öosele.)
nivela vb. v. EGALIZA.
NIVEL─é s. (TEHN.) 1. nivelmetru. 2. nivel─â cu bul─â de aer = boloboc, cump─ân─â.

Nivela dex online | sinonim

Nivela definitie

Intrare: nivel─â
nivel─â substantiv feminin
Intrare: nivela
nivela verb grupa I conjugarea a II-a