Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

10 defini╚Ťii pentru nitroceluloz─â

NITROCELUL├ôZ─é, nitroceluloze, s. f. Substan╚Ť─â solid─â inflamabil─â, de culoare alb─â, cu aspect fibros, asem─ân─âtoare cu bumbacul, ob╚Ťinut─â prin tratarea celulozei cu un amestec de acid azotic ╚Öi acid sulfuric, folosit─â ca exploziv ╚Öi la fabricarea celuloidului, a unor lacuri etc.; azotat de celuloz─â. ÔÇô Din fr. nitrocellulose.
NITROCELUL├ôZ─é, nitroceluloze, s. f. Substan╚Ť─â solid─â inflamabil─â, de culoare alb─â, cu aspect fibros, asem─ân─âtoare cu bumbacul, ob╚Ťinut─â prin tratarea celulozei cu un amestec de acid azotic ╚Öi acid sulfuric, ├«ntrebuin╚Ťat─â ca exploziv, la fabricarea celuloidului, a unor lacuri etc.; azotat de celuloz─â. ÔÇô Din fr. nitrocellulose.
NITROCELUL├ôZ─é, nitroceluloze, s. f. Substan╚Ť─â format─â dintr-un grup de eteri acizi (ob╚Ťinu╚Ťi prin tratarea celulozei cu un amestec de acid azotic ╚Öi acid sulfuric), care e folosit─â mai ales ca exploziv; (v. fulmicoton); (impropriu) nume uzual dat nitratului de celuloz─â.
nitrocelul├│z─â (ni-tro-) s. f., g.-d. art. nitrocelul├│zei; pl. nitrocelul├│ze
nitrocelul├│z─â s. f. (sil. -tro-) celuloz─â
NITROCELULÓZĂ s. (CHIM.) azotat de celuloză, nitrat de celuloză.
NITROCELUL├ôZ─é s.f. Substan╚Ť─â ob╚Ťinut─â prin tratarea celulozei cu un amestec de acid azotic ╚Öi acid sulfuric ╚Öi ├«ntrebuin╚Ťat─â ca exploziv; nitrat de celuloz─â. [< fr. nitrocellulose].
NITROCELUL├ôZ─é s. f. substan╚Ť─â ob╚Ťinut─â prin tratarea celulozei cu acid azotic ╚Öi sulfuric, folosit─â ca exploziv; nitrat de celuloz─â. (< fr. nitrocellulose)
NITROCELUL├ôZ─é f. Substan╚Ť─â alb─â sau g─âlbuie, cu aspect fibros, u╚Öor inflamabil─â, ├«ntrebuin╚Ťat─â, mai ales, la fabricarea explozivelor; nitrat de celuloz─â. /<fr. nitrocellulose
NITROCELULOZ─é s. (CHIM.) azotat de celuloz─â, nitrat de celuloz─â.

Nitroceluloz─â dex online | sinonim

Nitroceluloz─â definitie

Intrare: nitroceluloz─â
nitroceluloz─â substantiv feminin
  • silabisire: -tro-