nitroceluloză definitie

10 definiții pentru nitroceluloză

NITROCELULÓZĂ, nitroceluloze, s. f. Substanță solidă inflamabilă, de culoare albă, cu aspect fibros, asemănătoare cu bumbacul, obținută prin tratarea celulozei cu un amestec de acid azotic și acid sulfuric, folosită ca exploziv și la fabricarea celuloidului, a unor lacuri etc.; azotat de celuloză. – Din fr. nitrocellulose.
NITROCELULÓZĂ, nitroceluloze, s. f. Substanță solidă inflamabilă, de culoare albă, cu aspect fibros, asemănătoare cu bumbacul, obținută prin tratarea celulozei cu un amestec de acid azotic și acid sulfuric, întrebuințată ca exploziv, la fabricarea celuloidului, a unor lacuri etc.; azotat de celuloză. – Din fr. nitrocellulose.
NITROCELULÓZĂ, nitroceluloze, s. f. Substanță formată dintr-un grup de eteri acizi (obținuți prin tratarea celulozei cu un amestec de acid azotic și acid sulfuric), care e folosită mai ales ca exploziv; (v. fulmicoton); (impropriu) nume uzual dat nitratului de celuloză.
nitrocelulóză (ni-tro-) s. f., g.-d. art. nitrocelulózei; pl. nitrocelulóze
nitrocelulóză s. f. (sil. -tro-) celuloză
NITROCELULÓZĂ s. (CHIM.) azotat de celuloză, nitrat de celuloză.
NITROCELULÓZĂ s.f. Substanță obținută prin tratarea celulozei cu un amestec de acid azotic și acid sulfuric și întrebuințată ca exploziv; nitrat de celuloză. [< fr. nitrocellulose].
NITROCELULÓZĂ s. f. substanță obținută prin tratarea celulozei cu acid azotic și sulfuric, folosită ca exploziv; nitrat de celuloză. (< fr. nitrocellulose)
NITROCELULÓZĂ f. Substanță albă sau gălbuie, cu aspect fibros, ușor inflamabilă, întrebuințată, mai ales, la fabricarea explozivelor; nitrat de celuloză. /<fr. nitrocellulose
NITROCELULO s. (CHIM.) azotat de celuloză, nitrat de celuloză.

nitroceluloză dex

Intrare: nitroceluloză
nitroceluloză substantiv feminin
  • silabisire: -tro-