Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru nisiperniță

NISIPÁRNIȚĂ, nisiparnițe, s. f. (Înv.) 1. Vas mic umplut cu nisip fin care se presăra peste o hârtie proaspăt scrisă pentru a usca cerneala. 2. Aparat format din două recipiente de sticlă suprapuse care comunică între ele printr-un mic tub de sticlă și umplut cu o anumită cantitate de nisip, care servea, în trecut, pentru măsurarea timpului după durata de scurgere a nisipului dintr-un recipient într-altul; clepsidră. [Var.: nisipérniță s. f.] – Nisip + suf. -arniță.
NISIPÉRNIȚĂ s. f. v. nisiparniță.
NISIPÁRNIȚĂ, nisiparnițe, s. f. 1. Vas mic umplut cu nisip fin care se presăra peste o hârtie proaspăt scrisă pentru a usca cerneala. 2. Aparat format din două recipiente de sticlă suprapuse care comunică între ele printr-un mic tub de sticlă și umplut cu o anumită cantitate de nisip, care servea, în trecut, pentru măsurarea timpului după durata de scurgere a nisipului dintr-un recipient într-altul: clepsidră. [Var.: nisipérniță s. f.] – Nisip + suf. -arniță.
NISIPÉRNIȚĂ s. f. v. nisiparniță.
NISIPÉRNIȚĂ, nisipernițe, s. f. (Învechit) Vas mic conținînd nisipul care se presăra pentru uscarea cernelei peste hîrtia proaspăt scrisă. Trei călimări cu nisipernițe. I. IONESCU, D. 111.
nisipárniță (vas cu nisip, clepsidră) (înv.) s. f., g.-d. art. nisipárniței; pl. nisipárnițe
nisipárniță (vas cu nisip pentru uscarea cernelii, clepsidră, specii de pește) s. f., g.-d. art. nisipárniței; pl. nisipárnițe
NISIPÁRNIȚĂ ~e f. Instrument vechi pentru măsurarea timpului după cantitatea de nisip, care se scurge dintr-un recipient într-altul; ceasornic de nisip; clepsidră. /nisip + suf. ~arniță
nisiperniță f. vas mic de nisip.
nisipélniță și -érniță f., pl. e (d. nisip). Mic vas de ținut nisip de uscat, cerneala după ce aĭ scris. – Și árniță (ca zaharniță). V. cenușerniță.

Nisiperniță dex online | sinonim

Nisiperniță definitie

Intrare: nisiparniță
nisiperniță
nisiparniță substantiv feminin