Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru nisetru

NISÉTRU, nisetri, s. m. Pește mare, răpitor, cu corpul alungit și îndesat, având pe laturi și pe spate plăci cornoase, cu capul mic și botul scurt, lat și rotunjit, prețuit pentru carnea și pentru icrele lui (negre) (Acipenser güldenstaedti). – Din bg. nesetăr, esetăr.
NISÉTRU, nisetri, s. m. Pește mare, răpitor, cu corpul alungit și îndesat, având pe laturi și pe spate plăci cornoase, cu capul mic și botul scurt, lat și rotunjit, prețuit pentru carnea și pentru icrele lui (negre) (Acipenser güldenstaedti). – Din bg. nesetăr, esetăr.
NISÉTRU, nisetri, s. m. Pește mare migrator asemănător cu cega și păstruga, cu botul scurt și lat, cu plăci osoase ascuțite pe spinare și pe laturile corpului; e cunoscut pentru carnea și icrele lui (Acipenser güldenstaedtii). În luntrile burtoase se prăvălesc vedenii, Crapi albăstrui, nisetri, carașii de sidef. DRAGOMIR, P. 24. Dar la masă ce mînca? Numai cegă și postrugă Și galbenă caracudă, Și nisetru d-el mărunt. PĂSCULESCU, L. P. 175. – Variantă: nesétru (I. IONESCU, M. 86) s. m.
nisétru (-se-tru) s. m., art. nisétrul; pl. nisétri, art. nisétrii
nisétru s. m. (sil. -tru), art. nisétrul; pl. nisétri, art. nisétrii
nisétru (nisétri), s. m. – Sturion (Acipenser Gueldenstaedtii Brandt). Sl. jesetrŭ, probabil prin intermediul bg., rus. esetr (Cihac, II, 150; Tiktin), cf. sb., cr. jesetra (bg. nesetra, Conev 53, pare dubios sau der. din rom.). Fonetismul este curios. S-a explicat (Tiktin) ca rezultat dintr-un *isetru, cu aglutinarea articolului.
NISÉTRU ~i m. Pește răpitor de talie mare, acoperit cu plăci osoase pe spinare și pe părțile laterale, apreciat pentru carnea și icrele lui (negre). /<bulg. nesetăr, esetăr
nisetru m. pește până la doi metri de lung, trăiește în Marea-Neagră și în Marea Caspică (Accipenser sturio). [Dial. isetru = slav. ĬESETRŬ: forma nisetru rezultă din fuziunea un isetru].
nisétru m. (bg. nesetr, esetr, osetr, d. vsl. ĭesetrŭ, rus. osétr, pol. jesiotr, litv. asetras; lat. stúrio, it. storióne, fr. esturgeon, vgerm. sturio, ngerm. stör). Bogzar, un pește întocmaĭ ca morunu, dar cu grăsimea albă (acipenser Güldenstädtii). – În est năsătru.
NISETRU, nisetri, s.m. Pește din fam. acipenseridae (sturioni), prezent în Marea Neagră și Marea Caspică și în fluviile aferente, de până la 2 m lungime și o greutate de până la 100 kg, de la care se obțin icre negre cu bobul mare, de 3-3,5 mm diametru, de culoare cenușie-închisă (Acipenser güldenstaedti). – V. sturion
NISÉTRU (< bg.) s. m. Pește din familia acipenseridelor, lung de c. 1-3 m, cu o greutate de până la 200 kg, cu plăci osoase pe spate și pe laturile corpului și cu botul scurt și rotunjit; trăiește în M. Neagră și M. Caspică și migrează primăvara în fluvii pentru reproducere (Acipenser güldenstaedti). Apreciat pentru carnea și icrele lui (icre negre).

Nisetru dex online | sinonim

Nisetru definitie

Intrare: nisetru
nisetru substantiv masculin
  • silabisire: -tru