Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru nirvana

NIRVÁNA s. f. art. Noțiune care desemnează în budism, precum și în filosofia indiană, repaosul absolut (eliberarea definitivă de suferință), dobândit cu ajutorul contemplației și al ascezei. – Din fr. nirvana.
NIRVÁNA s. f. art. (În religia budistă, în filozofia indiană etc.) Stare de fericire realizată prin eliberarea de grijile vieții, de suferințe și prin contopirea sufletului individual cu esența divină, cu ajutorul contemplației și al ascezei. – Din fr. nirvâna.
NIRVÁNA s. f. (În religia budistă) Stare mistică de fericire, presupusă a fi realizată prin eliberarea de grijile vieții și prin contopirea sufletului individual cu esența divină.
!nirvána s. f., g.-d. art. nirvánei
nirvána s. f. art., g.-d. art. nirvánei
NIRVÁNA s.f. Stare de fericire mistică, pe care budiștii cred că o pot obține prin eliberarea de grijile vieții și prin contopirea individului cu esența divină. [Cf. fr., sanscr. nirvâna].
NIRVÁNA s. f. (în budism, în jainism și în filozofia indiană) stare de liniște desăvârșită, de fericire, eliberare definitivă de suferințe, de grijile vieții, obținută prin contemplație și asceză. (< fr. nirvana)
NIRVÁNA f. art. (în religia budistă, în filozofia indiană etc.) Stare de fericire totală la care se ajunge prin eliberarea de grijile vieții, de suferință și prin contopirea sufletului cu esența divină cu ajutorul contemplației și al ascezei. /<fr. nirvâna
nirvana f. V. budhism.
* nirvána f. Renunțarea la sine în religiunea budistă.
NIRVANA (< fr.; în sanscrită „lasă să plece suflarea, stinsă în liniște”) subst. Noțiune care desemnează, în budism și în jainism, precum și în filozofia indiană sankhya, „repaosul absolut” (încetarea ciclului reîncarnărilor și eliberarea definitivă de suferințe), dobândit cu ajutorul contemplației și al ascezei.
NIRVANA, grup american de rock. Constituit în 1987 de Kurt Cobain (voce, chitară), Chad Channing, apoi Dave Grohl (baterie). Concerte incendiare, forță a scriiturii și inteligență a melodiilor. Voce plină de emoție, având capacitatea de a exprima durerea exacerbată, Kurt Cobain a devenit un mit al muzicii rock (s-a sinucis în 1994). Discografie selectivă: „Bleach”, „Nevermind”, „In Utero”, „Unplugged in New York”.

Nirvana dex online | sinonim

Nirvana definitie

Intrare: nirvana
nirvana substantiv feminin