16 definiții pentru nevoit
NEVOÍ, nevoiesc,
vb. IV.
1. Tranz. (Numai la diateza pasivă) A fi silit sau constrâns să acționeze într-un anumit fel; a fi obligat, dator.
2. Refl. (
Înv. și
pop.) A face eforturi; a se strădui, a se căzni. – Din
nevoie. NEVOÍT, -Ă, nevoiți, -te,
adj. Care este silit sau constrâns să acționeze într-un anumit fel; obligat, dator. –
V. nevoi. NEVOÍ, nevoiesc,
vb. IV.
1. Tranz. (Numai la diateza pasivă) A fi silit sau constrâns să acționeze într-un anumit fel; a fi obligat, dator.
2. Refl. (
Înv. și
pop.) A face eforturi; a se strădui, a se căzni. – Din
nevoie. NEVOÍ, nevoiesc,
vb. IV.
1. Tranz. (Numai la pasiv, urmat de un infinitiv sau de o propoziție completivă cu verbul la conjunctiv) A fi silit sau constrîns; a fi obligat, dator. În vremea iernii e nevoit să se acopere cu șube. SADOVEANU, E. 94. Societatea ce se afla aici fusese nevoită a se închide în casă și a căuta distracții în convorbiri. BOLINTINEANU, O. 414. Sinan, trebuind a înainta spre București, era nevoit a trece pe la Călugăreni. BĂLCESCU, O. I 198.
2. Refl. (Învechit și arhaizant) A se sili, a se strădui, a face eforturi, a se trudi, a se căzni. De două luni de cînd se nevoiește el n-a văzut măcar un drac... să se ia la harță cu dînsul. STĂNOIU, C. I. 168. Văzîndu-l păzitorul cum se nevoia a-și scoate calul și căruța din noroi, i se făcu milă de el. ISPIRESCU, L. 374. Nevoindu-se cu silă să se urce pîn’la ea. NEGRUZZI, S. II 6.
!nevoí (a se ~) (
înv.,
pop.)
vb. refl.,
ind. prez. 3
sg. se nevoiéște,
imperf. 3
sg. se nevoiá;
conj. prez. 3 să se nevoiáscă
*nevoít (obligat)
adj. m.,
pl. nevoíți;
f. nevoítă,
pl. nevoíte
nevoí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. nevoiésc, imperf. 3 sg. nevoiá; conj. prez. 3 sg. și pl. nevoiáscă NEVOÍ vb. a constrânge, a forța, a obliga, a sili. (Sunt ~ să...) NEVOÍ vb. v. canoni, căzni, cere, chinui, comporta, forța, frământa, impune, împotrivi, munci, necăji, necesita, obosi, osteni, pretinde, reclama, rezista, sforța, sili, solicita, strădui, trudi, zbate, zbuciuma. A NEVOÍ ~iésc tranz. (folosit, mai ales, la pasiv) A pune cu forța (să facă ceva); a sili; a impune; a obliga; a constrânge. /Din nevoie nevoít, nevoítă, adj. (înv.) chinuit (fizicește), torturat. nevoì v. a căuta cu anevoie, a se opinti: se nevoiesc în deșert OD.
nevoĭésc v. tr. (d. nevoĭe; bg. nevolĭy). Silesc, constrîng: l-a nevoit să plece. V. refl. Mă silesc, mă opintesc: mult m’am nevoit să ridic peatra!
NEVOI vb. a constrînge, a forța, a obliga, a sili. (Sînt ~ să...) nevoi vb. v. CANONI. CĂZNI. CERE. CHINUI. COMPORTA. FORȚA. FRĂMÎNTA. IMPUNE. ÎMPOTRIVI. MUNCI. NECĂJI. NECESITA. OBOSI. OSTENI. PRETINDE. RECLAMA. REZISTA. SFORȚA. SILI. SOLICITA. STRĂDUI. TRUDI. ZBATE. ZBUCIUMA. Nevoit dex online | sinonim
Nevoit definitie
Intrare: nevoi
nevoi verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a