Dicționare ale limbii române

18 definiții pentru nevăzut

NEVĂZÚT1 s. n. (în loc. adv.) Pe nevăzute = fără a vedea, fără a controla. – Pref. ne- + văzut.
NEVĂZÚT2, -Ă, nevăzuți, -te, adj. Care nu se vede sau nu se poate vedea, invizibil; p. ext. care nu se poate aprecia, constata, sesiza. ◊ Expr. A se face nevăzut = a pleca brusc, a dispărea. ♦ (Rar) Care nu este băgat în seamă, observat, luat în considerație. – Pref. ne- + văzut.
NEVĂZÚT1 s. n. (În loc. adv.) Pe nevăzute = fără a vedea, fără a controla. – Ne- + văzut.
NEVĂZÚT2, -Ă, nevăzuți, -te, adj. Care nu se vede sau nu se poate vedea, invizibil; p. ext. care nu se poate aprecia, constata, sesiza. ◊ Expr. A se face nevăzut = a pleca brusc, a dispărea. ♦ (Rar) Care nu este băgat în seamă, observat, luat în considerație. – Ne- + văzut.
NEVĂZÚT1 s. n. (Numai în expr.) Pe nevăzute = fără a vedea, fără a controla. V. orbește. – Formă gramaticală: (în expr.) nevăzute.
NEVĂZÚT2, -Ă, nevăzuți, -te, adj. Care nu se vede sau nu se poate vedea, care nu se lasă sau nu poate fi văzut. V. invizibil. Ciocîrlia cîntînd nevăzută-n văzduh. BENIUC, V. 24. Sufletul meu era gata să străbată, pe o rază de lumină, taina lumilor nevăzute. HOGAȘ, M. N. 12. Fata împăratului se preface într-o păsărică și zboară nevăzută prin cinci străji. CREANGĂ, P. 267. ◊ Expr. A se face nevăzut = a pleca brusc, a dispărea dintr-o dată, fără urme și a nu se mai înapoia. Se strecură printre oameni, se făcu nevăzută și rămăsei c-un gol în suflet. SADOVEANU, O. VIII 12. Cum n-a mai întins masă mare, prietenii s-au făcut nevăzuți. CARAGIALE, O. III 60. Postașul îmi descărcase bagaju lîngă mine și se făcuse nevăzut cu căruță cu tot. ALECSANDRI, O. P. 261. ◊ (Substantivat, n. pl.) Deasupra capului meu văd o mulțime nenumărată de văzute și nevăzute. CREANGĂ, P. 243.
nevăzút adj. m., pl. nevăzúți; f. nevăzútă, pl. nevăzúte
!nevăzúte (pe ~) loc. adv.
nevăzút adj. m., pl. nevăzúți; f. sg. nevăzútă, pl. nevăzúte
nevăzúte s. n. pl.
pe nevăzúte loc. adv.
NEVĂZÚT adj. invizibil, nevizibil.
Nevăzut ≠ văzut
NEVĂZÚT1 n.: Pe ~e fără a vedea; fără a controla. /ne- + văzut
NEVĂZÚT2 ~tă (~ți, ~te) (negativ de la văzut): A se face ~ a pleca brusc; a dispărea. /ne- + văzut
nevăzut a. care nu se poate vedea: duh nevăzut.
nevăzút, -ă adj. Care nu se vede, invizibil: spirit nevăzut.
NEVĂZUT adj. invizibil, nevizibil.

Nevăzut dex online | sinonim

Nevăzut definitie

Intrare: nevăzut
nevăzut adjectiv