Dicționare ale limbii române

3 definiții pentru nestorian

NESTORIÁN s.m. Membru al unei secte religioase care nega natura divină a lui Cristos. [Pron. -ri-an, pl. -ieni, -iene. / < fr. nestorien, cf. Nestorios – patriarh al Constantinopolului].
NESTORIÁN, -Ă, nestoriéni, -e, adj., s. m. 1. Adj. Care aparține nestorienilor (2). 2. S. m. Membru al unei secte religioase care susținea că trebuie să se distingă în Isus Christos două persoane, așa cum se disting două naturi (umană și divină); doctrină condamnată de biserica creștină bizantină în 431, fapt care a dus imediat la separarea nestorienilor de aceasta din urmă, concentrându-se în Persia și supraviețuind până în prezent îndeosebi în Asia Mică. (cf. fr. nestorien, engl. nestorian < Nestorius (n.pr.) = patriarh al Constantinopolului din 428 până în 431, când a fost acuzat de erezie la sinodul din Efes, a propovăduit doctrina după care natura umană și cea divină a lui Isus sunt una și aceeași ca acțiune, dar diferite ca persoană, doctrină care s-a răspândit ulterior în Asia) [și MW]
* nestorián, -ă adj. Care admite doctrina luĭ Nestoriŭ, un patriarh ereziarh (481) care susținea că’n Hristos trebuĭe să distingĭ doŭă persoane, cum se disting și doŭă naturĭ. Adj. Erezia nestoriană.

Nestorian dex online | sinonim

Nestorian definitie

Intrare: nestorian
nestorian