Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru nespălat

NESPĂLÁT, -Ă, nespălați, -te, adj. Care nu a fost spălat, care nu s-a spălat (încă) sau care nu s-a spălat bine; care în mod obișnuit nu se spală. ♦ (Substantivat) Om care nu este bun de nimic, om fără rost, fără căpătâi; neisprăvit. – Pref. ne- + spălat.
NESPĂLÁT, -Ă, nespălați, -te, adj. Care nu a fost spălat, care nu s-a spălat (încă) sau care nu s-a spălat bine; care în mod obișnuit nu se spală. ♦ (Substantivat) Om care nu este bun de nimic, om fără rost, fără căpătâi; neisprăvit. – Ne- + spălat.
NESPĂLÁT2, -Ă, nespălați, -te, adj. Care nu s-a spălat (încă), care nu s-a spălat bine; care în mod obișnuit nu se spală. Mă arătă cu bucurie la vro șese copii zdrențeroși și nespălați. ALECSANDRI, O. P. 50. ♦ (Substantivat) Golan, mitocan. Mă duc să văd ales-au năsipul din mac acei nespălați, care-mi rod urechile să le dau fata? CREANGĂ, O. A. 258.
NESPĂLÁT1 s. n. (În expr.) Pe nespălate = fără a se spăla, înainte de a se spăla. Fierse buruienele... și le bău de trei ori pe nespălate. POPESCU, B. II 5. – Formă gramaticală: (în expr.) nespălate.
!nespălát (nes-pă-/ne-spă-) adj. m., pl. nespăláți; f. nespălátă, pl. nespăláte
nespălát adj. m. (sil. mf. -spă-), pl. nespăláți; f. sg. nespălátă, pl. nespăláte
NESPĂLÁT adj. 1. v. murdar. 2. jegos, mânjit, murdar, slinos, soios, (pop. și fam.) janghinos, (pop.) îngălat, (reg.) imos, (fam.) împuțit. (Om ~.)
NESPĂLÁT ~ți m. depr. Om care nu este bun de nimic. /ne- + spălat
NESPĂLAT adj. 1. jegos, mînjit, murdar, negru, pătat, răpănos, slinos, soios, (livr.) maculat, (rar) tăvălit, terfelit, (înv. și pop.) picat, scîrnav, (pop.) zăbălos, (reg. și fam.) puchinos, puchios, pucios, (reg.) dervelit, mazac, mîrșav, muruit, muscuros, muzgurit, perceat, rîpat, rîpos, zoios, (Mold., Bucov. și Ban.) feștelit, (Transilv.) mocicoș, (Transilv. și Maram.) piscoș, ronghioș, (Transilv., Maram. și Bucov.) tinos, (înv.) smîrced, smîrd, (fam.) împuțit, păduchios. (O cămașă ~.) 2. jegos, mînjit, murdar, slinos, soios, (pop. și fam.) janghinos, (pop.) îngălat, (reg.) imos, (fam.) împuțit. (Om ~.)

Nespălat dex online | sinonim

Nespălat definitie

Intrare: nespălat
nespălat adjectiv
  • silabisire: -spă-