Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

21 defini╚Ťii pentru nesocotit

NESOCOT├Ź, nesocotesc, vb. IV. Tranz. A nu respecta, a nu pre╚Ťui (la valoarea cuvenit─â); a desconsidera, a dispre╚Ťui; a nu ╚Ťine seam─â de..., a ignora, a neglija; a trece peste...; spec. a ├«nc─âlca o lege, o dispozi╚Ťie. ÔÇô Pref. ne- + socoti.
NESOCOT├ŹT, -─é, nesocoti╚Ťi, -te, adj. 1. (Despre oameni) Care este lipsit de judecat─â, de socotin╚Ť─â, de chibzuin╚Ť─â ├«n ac╚Ťiuni; nechibzuit, nes─âbuit; p. ext. u╚Öuratic, imprudent. ÔÖŽ (Despre manifest─ârile oamenilor) Care dovede╚Öte nesocotin╚Ť─â; nechibzuit, absurd, prostesc. 2. Care nu este luat ├«n seam─â; ignorat, desconsiderat. ÔÇô Pref. ne- + socotit.
NESOCOT├Ź, nesocotesc, vb. IV. Tranz. A nu respecta, a nu pre╚Ťui (la valoarea cuvenit─â); a desconsidera, a dispre╚Ťui; a nu ╚Ťine seam─â de..., a ignora, a neglija; a trece peste...; spec. a ├«nc─âlca o lege, o dispozi╚Ťie. ÔÇô Ne- + socoti.
NESOCOT├ŹT, -─é, nesocoti╚Ťi, -te, adj. 1. (Despre oameni) Care este lipsit de judecat─â, de socotin╚Ť─â, de chibzuin╚Ť─â ├«n ac╚Ťiuni; nechibzuit, nes─âbuit; p. ext. u╚Öuratic, imprudent. ÔÖŽ (Despre manifest─ârile oamenilor) Care dovede╚Öte nesocotin╚Ť─â; nechibzuit, absurd, prostesc. 2. Care nu este luat ├«n seam─â; ignorat, desconsiderat. ÔÇô Ne- + socotit.
NESOCOT├Ź, nesocotesc, vb. IV. Tranz. A nu ╚Ťine seam─â de..., a trece peste...; p. ext. a dispre╚Ťui, a desconsidera, a ignora. Via╚Ť─â ╚Öi domnie le nesocotesc: Ale mele lupte vou─â-o dovedesc. BOLINTINEANU, O. 46. Nu nesocoti cuvintele mele. ALECSANDRI, T. 1434.
NESOCOT├ŹT, -─é, nesocoti╚Ťi, -te, adj. 1. Nechibzuit; imprudent. S─â ajungem a putea pedepsi pe acei blestema╚Ťi de zmei pentru nesocotita lor ├«ndr─âzneal─â. ISPIRESCU, L. 219. Plug, grap─â, teleag─â... nici c─â se aflau la casa acestui om nesocotit. CREANG─é, P. 38. O, tu, om nesocotit, La aceasta ai venit, Ca s─â m─â omori pe mine? TEODORESCU, P. P. 117. ÔŚŐ (Substantivat) Fugi d-aci, nesocotitule, zise ├«mp─âratul. ISPIRESCU, L. 82. 2. Ignorat, desconsiderat, dispre╚Ťuit; nerespectat. Dispozi╚Ťie nesocotit─â. 3. (├Änvechit) Care nu poate fi socotit, apreciat; nenum─ârat, nem─âsurat. Urma-vom cu ochii cetele nesocotite de arca╚Öi ╚Öi de l─ânceri? ODOBESCU, S. III 79. Felurimea ╚Öi mul╚Ťimea pe╚Ötelui este nesocotit─â. GOLESCU, ├Ä. 110.
nesocot├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. nesocot├ęsc, imperf. 3 sg. nesocote├í; conj. prez. 3 s─â nesocote├ísc─â
nesocot├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. nesocot├ęsc, imperf. 3 sg. nesocote├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. nesocote├ísc─â
NESOCOT├Ź vb. 1. v. ignora. 2. v. dispre╚Ťui. 3. v. contraveni. 4. v. ├«nc─âlca.
NESOCOT├ŹT adj. 1. v. imprudent. 2. v. nebunesc.
NESOCOT├ŹT adj. v. colosal, enorm, imens, nenum─ârat.
A nesocoti Ôëá a respecta
A NESOCOT├Ź ~├ęsc tranz. (p─âreri, spuse, dispozi╚Ťii, legi etc.) A trece ├«n mod inten╚Ťionat cu vederea (f─âc├óndu-se a nu observa); a nu lua ├«n seam─â; a ignora. /ne- + a socoti
NESOCOT├ŹT ~t─â (~╚Ťi, ~te) (negativ de la socotit) 1) (despre persoane) Care este lipsit de chibzuin╚Ť─â ├«n ac╚Ťiuni; nes─âbuit. 2) Care nu este apreciat; desconsiderat. /ne- + socotit
nesocot├Č v. 1. a nu ╚Ťinea seam─â de: nesocotind ranele ce primeau NEGR.; 2. fig. a ├«nfrunta: a nesocoti primejdiile.
nesocotit a. nechibzuit.
nesocot├ęsc v. tr. Nu socotesc, desconsider: a nesocoti ordinu. ├Änfrunt, sfidez: a nesocoti periculu.
nesocot├şt, -─â adj. Nechibzuit, lipsit de socoteal─â: om, fapt nesocotit.
NESOCOTI vb. 1. a ignora, a neglija, a omite. (N-a ~ nimic din ce i-ar face pl─âcere.) 2. a desconsidera, a dispre╚Ťui, (├«nv.) a def─âima, a mepriza, a oc─âr├«. (De ce ├«i ~?) 3. a se abate, a c─âlca, a contraveni, a ├«nc─âlca, a viola, (├«nv.) a p─â╚Öi, a sparge, a strop╚Öi, a ╚Ötirbi. (A ~ legea.) 4. a ├«nc─âlca, (fig.) a silui. (A ~ legile limbii.)
nesocotit adj. v. COLOSAL. ENORM. IMENS. NENUM─éRAT.
NESOCOTIT adj. 1. imprudent, nechibzuit, necugetat, neprev─âz─âtor, nes─âbuit, (rar) nejudecat, neprecugetat, (reg.) nechitit. (Om ~.) 2. nebun, nebunesc, nechibzuit, necugetat, necump─ânit, necump─âtat, nes─âbuit, prostesc, (rar) nejudecat, neprecugetat, (reg.) nechitit. (O fapt─â ~.)

Nesocotit dex online | sinonim

Nesocotit definitie

Intrare: nesocoti
nesocoti verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: nesocotit
nesocotit adjectiv