Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru nesimțit

NESIMȚÍT1 s. n. (În loc. adv.) Pe nesimțite = încetul cu încetul, fără a putea fi perceput. – Pref. ne- + simțit.
NESIMȚÍT2, -Ă, nesimțiți, -te, adj. 1. Care este lipsit de bun-simț, de bună creștere, de cuviință, de delicatețe. ♦ Care denotă, trădează nesimțire (2). 2. Care nu este simțit, perceput; care scapă simțurilor sau trece neobservat; p. ext. insesizabil, imperceptibil. ♦ (Adverbial) Fără a putea fi perceput; încetul cu încetul; fără zgomot, tiptil; pe furiș. – Pref. ne- + simțit.
NESIMȚÍT1 s. n. (în loc. adv.) Pe nesimțite = încetul cu încetul, fără a putea fi perceput. – Ne- + simțit.
NESIMȚÍT2, -Ă, nesimțiți, -te, adj. 1. Care este lipsit de bun-simț, de bună creștere, de cuviință, de delicatețe. ♦ Care denotă, trădează nesimțire (2). 2. Care nu este simțit, perceput; care scapă simțurilor sau trece neobservat; p. ext. insesizabil, imperceptibil. ♦ (Adverbial) Fără a putea fi perceput; încetul cu încetul; fără zgomot. tiptil; pe furiș. – Ne- + simțit.
NESIMȚÍT1 s. n. (Numai în expr.) Pe nesimțite = fără să fie simțit, fără să se observe. Își apropiaseră pe nesimțite bărbile mari și ascultau cu un fel de spărioasă uimire. SADOVEANU, O. VIII 146. Pe nesimțite se ridică, clănțăne din dinții albi și cu gîtul întins începe să urle. C. PETRESCU, S. 42. Și se duc pe nesimțite Nopți pustii și zile reci. TOPÎRCEANU, S. A. 25. – Formă gramaticală: (în expr.) nesimțite.
NESIMȚÍT2, -Ă, nesimțiți, -te, adj. Lipsit de bun-simț, care nu știe să se poarte, care stingherește pe alții prin necuviința sa ori prin aspectul său neîngrijit, murdar.
nesimțít adj. m., pl. nesimțíți; f. nesimțítă, pl. nesimțíte
!nesimțíte (pe ~) loc. adv.
nesimțít adj. m., pl. nesimțíți; f. sg. nesimțítă, pl. nesimțíte
nesimțíte s. n. pl.
NESIMȚÍT adj. 1. v. imperceptibil. 2. nesimțitor. (Om ~.)
NESIMȚÍT ~tă (~ți, ~te) (negativ de la simțit): Pe ~te a) fără să fie simțit; pe neobservate; b) treptat. /ne- + simțit
nesimțit a. și adv. fără a simți.
nesimțít, -ă adj. Care nu se simte, nu se observă. Pe nesimțite, fără să se simtă: boala vine pe nesimțite.
NESIMȚIT adj. 1. imperceptibil, insesizabil, neauzit, neperceptibil, nesesizabil, (fig.) imponderabil. (Un zgomot ~.) 2. nesimțitor. (Om ~.)

Nesimțit dex online | sinonim

Nesimțit definitie

Intrare: nesimțit
nesimțit adjectiv substantiv neutru plural